Zeven Kanjers trekken ten strijde in de Ronde van Limburg

Als onderdeel van de Schwalbe Topcompetitie stond zondag 12 juni de wielerklassieker de Ronde van Limburg op het programma. Een koers van 189 kilometer over de Limburgse wegen met enkele beklimmingen er in, afsluitend met een vijftal lokale vlakke rondes. De start was om 13:00 in Beek en de finish lag in de lokale ronde van Buchten. Ons team aan de start bestond uit: Rick Hezeman, Kars ten Boske, Steyn Lamberink, Jip Steman, Maarten Lubbers, Christiaan Lubbers en Mart van Hoorn.

In de eerste 85 kilometer lagen alle beklimmingen van de dag, dus hier moest de schifting plaatsvinden. Het tempo lag meteen hoog en op een van de vele smalle wegen reed na 15 kilometer een groep van 5 man weg, helaas geen Kanjer aanwezig. De ploegen die een renner mee hadden gooiden de koers snel op slot waardoor de voorsprong snel uitliep tot een minuut of vier.

Na 50 kilometer volgden de beklimmingen zich snel op en het gaspedaal werd in het peloton flink ingedrukt. Tien kilometer later (rond de vierde beklimming) brak het peloton in tweeën waardoor een aantal van onze renners in de problemen kwamen. Maarten parkeerde ‘m op een van de beklimmingen (na 75 kilometer) en kwam tussen de auto’s. Mart kwam rond die tijd om bidons vragen maar door het moordend tempo stond de achterdeur open en vlogen er de renners met bosjes eraf. Hierdoor kon Mart niet meer terugkomen helaas en ook Steyn moest lossen.

Onze renners Christiaan, Jip Kars en Rick bevonden zich nog in het omvangrijke peloton toen het na 100 kilometer weer samen kwam. Kort hierna reed Christiaan helaas lek, al kon hij nog wel terugkomen. Acht kilometer later was het Jip met een platte band maar ook hij kon, met de nodige energie, terugkomen.

Op het vlakke parcours rond Buchten gebeurde er verder vrij weinig en de kopgroep werd in de finale ingerekend. Het leek erop dat we een massaprint zouden krijgen. De warmte, kilometers, beklimmingen en het terugvechten na een lekke band begonnen hun tol te eisen bij Christiaan. Helaas moest hij het peloton in de laatste ronde laten lopen. Zonder echte sprinter binnen de overgebleven mannen was het lastig voor de jongens om nog een korte uitslag te rijden.

Uiteindelijk wisten Kars (46), Jip (56) en Rick (75) in het peloton te finishen, Christiaan (98) finishte in een groep daarachter. Jaap Roelen (Metec) wist in de sprint Coen Vermeltfoort (VolkerWessels) en Jelle Vermoote (Acrog-Tormans) te kloppen.

Helaas was de koers niet selectief genoeg om een slagveld te veroorzaken. Toch kunnen we terugkijken op een mooie wedstrijd. Kars ten Boske knokte zich op karakter naar de finish na zijn schouderblessure die hij op liep in de Carpathian Couriers Race eerder dit jaar. Ook Rick komt terug op zijn niveau, evenals Christiaan die net hersteld is van een coronabesmetting. Voor Jip had de finale wat selectiever mogen zijn, maar ook hij kan de komende weken doorbouwen met deze koers in de benen.

Op naar volgende week! Dan wacht een vol weekend met de ploegentijdrit voor de Clubcompetitie en de Midden-Brabant Poort Omloop die onderdeel uitmaakt van de Holland Cup.

Foto van Photos by Catriona