Kanjers strijden voor het ploegenklassement tijdens chaotische Wielerdag Noordenveld

Op zondag 12 juni stond de Wielerdag Noordenveld op het programma. Een koers van 9 rondes van in totaal 174 kilometer, inclusief gravelpassages. De wedstrijd is onderdeel van de Clubcompetitie waar onze Jelle Johannink leider in het klassement is, helaas was hij vandaag niet aanwezig om zijn trui te verdedigen. Onze renners aan de start waren: Huub Deelstra, Joppe de Heij, Eskil Huiting, Jasper Plender, Steyn van der Veen, Olav Wallinga en Chiel Schulten. Schulten startte in de leiderstrui aangezien Jelle Johannink én de nummer 2 in het klassement van de Clubcompetitie niet aan de start stonden.

Om 13:30 klonk het startschot en het was meteen chaos en nerveus, iedereen wilde voorin zitten tijdens de neutralisatie. Op een gegeven moment reden er meer mensen in het gras en de modder dan op de weg. Met kamikaze acties probeerden sommige renners vooraan te komen, voor het beste plekje als de koers werd vrijgegeven.

Toen de neutralisatie voorbij was ging het direct hard, maar nog niet extreem hard. Na 15 kilometer reed er een groep van 8 renners weg met daarbij onze Joppe de Heij. Eskil zag dit gebeuren en sprong daarna in z’n eentje achter de kopgroep aan en met succes, hij voegde zich bij de groep en we zaten met twee van voor.

De onderlinge samenwerking in de groep ging erg goed, iedereen deed z’n beurtjes en ze moedigden elkaar aan om gemotiveerd te blijven. Het idee dat ze weg konden blijven groeide. Het tempo zat er goed in en ze wisten meer dan een uur uit handen van het peloton te blijven. Helaas deed een gravelstrook de vlucht de das om, waar een verse renner op kop boorde in het peloton was het een van de vluchters op kop van de kopgroep die al langer tegen zijn limiet reed. Hierdoor slonk de voorsprong snel en werden ze helaas teruggepakt.

Daarna ging het in het peloton wat rustiger maar het was nog steeds nerveus, wat onnodige valpartijen veroorzaakten. Ondertussen had Jasper ook een ongelukkige tijd, op de gravelstroken reed hij tweemaal lek helaas. Uiteindelijk werd de slag gemaakt op een gravelstrook. Het ging rechts op de kant en in combinatie met veel lekke banden ontstonden er gaten en uiteindelijk een breuk in het peloton.

Olav en Eskil zaten in de tweede groep, terwijl Joppe, Chiel en Steyn meezaten in het eerste peloton van ongeveer 25 man. Met drie man sterk werd er initiatief getoond in de eerste groep en werd er sterk meegedraaid vooraan. Toen de groep definitief weg was reden er 2 man weg, niemand van ons dus samen met een andere ploeg gingen we dit controleren. Toen ze binnen overbrugbare afstand waren maakte Steyn de oversteek.

Helaas was het gat klein genoeg voor meerdere renners waarna deze ook de aansluiting vonden vooraan, hierna kwam alles samen. Dit zorgden er uiteindelijk wel voor dat iedereen voorin goed tegen het limiet aan zat. Het tempo ging omlaag en het werd wachten op een sprint van een uitgedund peloton.

Onderling werd er goed binnen het drietal gecommuniceerd, Chiel’s doel was om zo kort mogelijk te eindigen, Steyn gaf aan dat hij zich goed voelde en Joppe gaf aan in dienst te willen rijden omdat hij zich iets minder voelde. In aanloop naar de sprint was het helaas Steyn die kramp kreeg, hierdoor was het alle ballen op Chiel. Uitendelijk konden door het lagere tempo nog een tiental renners aansluiten bij het peloton waardoor het een sprint met een groep van 35 werd.

De finish was een goede afspiegeling van de gehele koers, chaos. Steyn’s ketting vloog er af waardoor hij als 32ste eindigden. Bij de sprint om de zege ontstond er een valpartij op de streep, met onder andere Chiel. Joppe eindigde 12de, Chiel 10de maar brak helaas wel zijn pols met de valpartij. In de groep hierachter wist Eskil naar een 6de plaats van de overgebleven renners te sprinten, Olav liet het hier lopen en eindigde 65ste.

Ondanks de valpartij van Chiel was het een goede en sterke koers van ons team. We hebben de wedstrijd gekleurd en initiatief getoond. Ons doel was onze eerste plaats in het ploegenklassement behouden en dat is mooi gelukt!

We wensen Chiel een spoedig herstel en hopen dat hij weer snel met ons meefietst. #KettingNaarRechts

Bekijk hieronder de video van de organisatie, met onder andere een interview met onze Chiel Schulten.