Uitputtingsslag in de Omloop van Valkenswaard 2023

De eerste zondag van september, dat betekende dit jaar de Omloop van Valkenswaard 2023. Een ware beproeving voor onze renners in de topcompetitie. Deze prestigieuze race bracht een mooi deelnemersveld naar het zuiden van Noord-Brabant.

De opstelling

Sensa Kanjers voor Kanjers ging de strijd aan met een sterke formatie bestaande uit: Olav Wallinga, Chiel Schulten, Rik van der Wal, Jelmer Ligtenberg, Luuk Verbruggen en Rick Hezeman. De concurrentie mocht er ook wezen met namen als Coen Vermeltfoort, Tim Marsman, Rick Ottema, Daan van Sintmaartensdijk, Casper van der Woude en gravelspecialist Ivar Slik.

Het parcours

De Omloop van Valkenswaard 2023 bood een parcours dat elke renner tot het uiterste zou drijven. Met een totale afstand van 180 kilometer en twee grote lussen van 47,5 kilometer, doorspekt met gravelstroken zoals de Victoriedijk en de Loverensedijk, was deze race een echte uitdaging. Naast de grote lussen waren er ook drie kleinere rondes van 30 kilometer om het peloton nog verder uit te dagen.

De finale wordt een gevecht, met de Brugseheide als de laatste zware gravelstrook voordat de renners de laatste tien kilometer naar de finish in Valkenswaard inzetten. Wordt het een sprint of gaan de aanvallers met de overwinning aan de haal?

De wedstrijd

Rik van der Wal toonde meteen zijn goede vorm  en motivatie en zat attent voorin, waardoor hij deel uitmaakte van de eerste ontsnappingspoging van de dag. De rest van het Sensa Kanjers voor Kanjers-team hield zich koest in het peloton, klaar om toe te slaan wanneer dat nodig was.

Foto door Sportphoto agency

Helaas kende Rick Hezeman pech met een lekke band, en hij moest op een ongelukkig moment de achtervolging inzetten. Hoewel hij uiteindelijk weer kon aansluiten, kostte het hem veel energie. Jelmer Ligtenberg had ook te maken met ongeluk, waarbij hij viel en zijn fiets moest wisselen.  Maar ook deze kanjer vocht zich moedig terug in de race. Luuk Verbruggen had ook een technisch probleem met zijn DI2 op een van de gravelstroken, maar gelukkig kon hij zonder veel problemen weer terugkeren in het peloton. Olav en Chiel bevonden zich ondertussen mooi in het uitdunnende peloton.

Foto door Sportphoto agency

Naarmate de race naar zijn climax ging, waren sommige renners uitgebrand. Een groep van vijf renners slaagde erin om weg te komen, terwijl het peloton zich opmaakte voor een massasprint. Uiteindelijk was het Daan van Sintmaartensdijk die de rapste benen had, gevolgd door Nathan Szekely en Casper van der Woude. Coen Vermetlfoort won de pelotonsprint, hierin eindigde onze Luuk Verbruggen als 28e, terwijl Rik van der Wal als 58e over de finish kwam.

Foto door Sportphoto agency

De Omloop van Valkenswaard 2023 was een echte uitputtingsslag, ondanks de tegenslagen die ze onderweg tegenkwamen bleven ze rijden. Deze editie zal dienen als een waardevolle les en een kans voor het team om sterker terug te komen in de volgende uitdaging die op hun pad komt.