Slopende dag tijdens thuiskoers Ronde van de Achterhoek 2023

Een mooie zondag in augustus bracht de belofte van avontuur en uitdaging voor onze Kanjers in de Ronde van de Achterhoek 2023. Deze mooie race, gehouden in de prachtige regio van de Achterhoek, bracht een sterk veld van renners samen om de strijd aan te gaan met het zware parcours.

De deelnemers

Voor Sensa Kanjers voor Kanjers stonden aan de start van deze thuiswedstrijd de volgende namen: Steyn van der Veen, Bram Leerkes, Olav Wallinga, Rik van der Wal, Christiaan Lubbers, Eskil Huiting en Rick Hezeman. De concurrentie was net zo indrukwekkend met namen als Enrico Zanoncello, Luca Colnaghi, titelverdediger Coen Vermeltfoort, Martijn Budding en de beloftevolle Noah Hobbes en Andreas Stokbro. Allemeaal sterke renners en sterke blokken, met onder meer Green Project-Bardiani, Team DSM Development, Groupama-FJD Development, Israel Premier Tech Academy en de Nederlandse teams van BEAT, Metec, ABLOC, Allinq, TDT-Unibet, Volker Wessels en Sensa Kanjers voor Kanjers natuurlijk.

Het parcours

De Ronde van de Achterhoek 2023 is geen koers voor zwakkelingen. Het parcours, doordrenkt met uitdagende gravelstroken, vormt de ultieme test voor de renners. In totaal twintig kilometer aan gravelstroken verdeeld over zo’n twintig sectoren. De langste hiervan, De Wiersse, strekte zich uit over 2000 meter en staat te wachten na ongeveer 35 kilometer koers.

De echte beproevingen komen echter tussen kilometer 140 en 170, met gravelstroken als de Giesenbosch (750 meter), De Weldaed (1000 meter), Barlo (350 meter), Winterwijkse Berg I en II (600 en 1300 meter), Korenburgerveen (500 meter), en Gelderesch (350 meter). Na deze zware beproevingen volgt nog een laatste inspanning voordat de finishlijn eindelijk in zicht komt in Groenlo na 200 slopende kilometers.

De wedstrijd

De Ronde van de Achterhoek 2023 ontpopte zich al snel tot een epische strijd, met alle elementen die nodig zijn voor een onvergetelijke koers. De wind gierde, de regen stroomde en de renners stonden voor een monstertocht over gravelwegen en landelijke paden.

De pechduivel liet zich vroeg zien, en Eskil Huiting was het eerste slachtoffer. Hij ging onderuit in de beginfase, maar toonde vastberadenheid door weer op te stappen en zich weer bij de race te voegen. Helaas waren de gevolgen van de valpartij te ernstig en moest hij na 130 kilometers de koers verlaten. Olav Wallinga en Steyn van der Veen ondervonden eveneens pech, met Steyn die vlak voor de plaatselijke omlopen viel, waardoor hun kansen gedaan waren.

Rick Hezeman en Christiaan Lubbers hadden een zware dag en moesten het razende peloton laten gaan, een resultaat dat niet aan hun verwachtingen voldeed. Bram Leerkes, die veelbelovend begon, kreeg het in de laatste 10 kilometer zwaar en moest het uitgedunde peloton laten gaan, een teleurstellende wending die niemand had voorzien.

Uiteindelijk was het Rik van der Wal die als enige nog in de grote groep over de finish kwam, met een indrukwekkende prestatie die de vastberadenheid van het team onderstreepte. De welverdiende overwinning ging naar Martijn Rasenberg, die een mooie dag in de vlucht bekroonde met de winst in de Ronde van de Achterhoek 2023. Martijn Budding wist naar een tweede plaats te sprinten in een uitgedund peloton, gevolgd door de Brit Noah Hobbs.

De Ronde van de Achterhoek 2023 was een zware en veeleisende strijd, waarin enkele kanjers hun kracht en doorzettingsvermogen toonden, terwijl anderen met teleurstellingen werden geconfronteerd. Maar zoals elke wielrenner weet, is elke race een nieuwe kans en een nieuwe les. Onze kanjers zullen ongetwijfeld sterker en vastberadener terugkomen in de volgende uitdaging die de weg hen brengt.