Teleurstellende dag voor beloften in zware Brussel – Opwijk

Met Brussel – Opwijk is op zondag 3 maart de nieuwe U23 Road Series in gang geschoten. In dit nieuwe regelmatigheidsklassement strijden de beste beloften renners uit Nederland en België tegen elkaar in 9 verschillende wedstrijden verspreid over beide landen. Voor de beloften Kanjers is deze competitie een goede gelegenheid om te laten zien wat ze kunnen tegen hun leeftijdsgenoten. 
Voor ons stonden in Brussel Sven, Sam, Jentje, Maarten, Bastiaan en Gijs aan de start. Voor de meesten was dit de eerste wedstrijd van het seizoen, dus was het afwachten hoe de vorm was. Op de heenreis naar Brussel regende het de hele tijd, maar het zou tijdens de wedstrijd droog worden.Eenmaal in Brussel aangekomen kon de voorbereiding beginnen. Ploegleider Tjalling was duidelijk in de voorbespreking, het was noodzakelijk om voorin te zitten op dit parcours. Het parcours bestond namelijk uit kasseistroken die spekglad waren door de regen en korte klimmetjes, dus het beloofde een zware en nerveuze koers te worden.
Om 12:30 werd er geneutraliseerd vertrokken vanuit Brussel. Na een neutralisatie van 3 km ging de koers los en was het meteen vechten om positie’s, want op 7 km lag namelijk al de eerste kasseistrook. Na de strook was het peloton in meerdere groepen gebroken en zaten de meeste kanjers mooi bij de eerste 2 groepen. Op de brede wegen naar de grote omloop kwam alles weer terug en begon het peloton compleet aan de grote omloop waar de nodige klimmen en kasseistroken in zaten.
Op de eerste klim met kasseien van de omloop brak het peloton wederom, maar er werd niet doorgetrokken. Toen het even stilviel ging Gijs in de aanval en kreeg 1 andere renner met zich mee. Samen reden ze naar de koploper van dat moment toe en even later sloot er nog een 4e renner aan. De 4 werkte goed samen, maar veel ruimte kregen ze niet. Ondertussen brak het peloton op de Putberg, een steile klim met kasseien en zaten de overige kanjers niet mee met de eerste groep. Kort daarna werd de kopgroep met Gijs terug gepakt door het uitgedunde peloton.
In de 2e omloop reden 12 renners weg op de Varent. Eenmaal op de plaatselijke ronde en met nog 30 km te gaan begonnen steeds meer ploegen te helpen met de achtervolging. In de laatste ronde van 12 km was de voorsprong van de kopgroep nog 25 sec. Met nog 8 km te gaan kreeg Gijs een hongerklop en kwam bijna niet meer vooruit. Hij reed als enige Kanjer de wedstrijd uit en kwam op 6 minuten van de winnaar als laatste over de streep. De overige Kanjers reden de wedstrijd niet uit.
De beloften kunnen niet tevreden zijn over deze wedstrijd maar hebben veel geleerd en kijken uit naar de komende wedstrijden in de U23 Road Series.
Een samenvatting van Brussel – Opwijk is hier te vinden.