Teampresentatie 2023

Talentontwikkeling zit in onze genen. De teampresentatie liet een mooi beeld zien van 14 jaar werken aan ontwikkeling: van onze club, de renners, de begeleiding en wielrennen in Oost-Nederland en de ambities voor de toekomst. Bovendien ging de serie Ketting naar rechts op Cycloo.cc in première. Oud-voorzitter Marc Janssen voelde de renners aan de tand over hun ambities voor het komende jaar. Hun dromen staken zij niet onder stoelen of banken.

Op en naast de fiets
Vanaf dag één richten we ons op de doorstroom van beloften en elite-renners in Oost-Nederland. Met dat verhaal gingen we in 2009 naar de besturen van wielerclubs in de regio. En dat dat gelukt is, blijkt wel uit de lijst met successen die we vandaag kunnen delen: Nederlands kampioen met Mark Schreurs (2015) en Jelle Johannink (2022), Nick Kweldam winnaar individueel klassement Clubcompetitie (2013) en als club overall winnaar in 2018. Bovendien stroomden al meerdere renners door naar continental en profploegen: Gijs Verdick naar Jo Piels, Wiebe Scholten naar Vlasman, Wim Kleiman naar Monkeytown, Gijs Leemrijze naar Jumbo-Visma, Joren Bloem naar ABLOC (en nu naar TDT-Unibet), Jelle Johannink naar ABLOC en Chiel Schulten naar Scorpion Racing team. Bovendien schuift er ook in de begeleiding het een en ander door. Renners die bij ons ploegleider of bijvoorbeeld bestuurslid worden. En wat te denken van Arjan Ribbers die ploegleider werd bij Team Sunweb en ploegarts Merel Wielink die de Kanjers verruilde voor Parkhotel. Het afgelopen jaar gingen twee oud-renners Marc Janssen en Rens te Stroet, die we opleidden tot ploegleider, naar Allinq. Een rij om trots op te zijn.

Kanjers voor Kanjers
Je ontwikkelen als mens naast de fiets vinden wij net zo belangrijk. Waar het in de sport alleen lijkt te gaan om persoonlijk succes, benadrukken wij dat elke renner (ieder mens) onderdeel is van de wereld om hem heen: je kunt het niet alleen, we hebben elkaar nodig, we kijken om naar elkaar. Dit is een belangrijk onderdeel van de filosofie van onze club. Eén van de redenen waarom we Kanjers voor Kanjers hebben opgenomen in onze naam. Deze stichting richt zich op het belang van sport en spel voor kinderen in de Achterhoek waarvoor dit niet zo gewoon is. Iets wat wij graag ondersteunen en daarom dagelijks uitdragen. We begeleiden bovendien regelmatig clinics die georganiseerd worden door deze stichting.

Wielrennen op de kaart in de Achterhoek
Één van onze gasten was Pascal Kamperman van Achterhoek in Beweging die vertelde waarom het zo belangrijk is dat we in de Achterhoek de krachten bundelen. ‘Samen met betrokken partners in onder andere zorg, onderwijs, cultuur, bedrijfsleven en sport stellen we binnen dit programma de kracht van bewegen en een gezonde leefstijl (met sport als katalysator) in de Achterhoek centraal. We vormen een dynamisch platform, waar alle regionale en lokale ambities, initiatieven, mensen en middelen bij elkaar komen. Achterhoek in Beweging kent de beweging in de regio en jaagt aan, motiveert, inspireert en verbindt.’
Pascal maakt zich met zijn collega’s hard voor een goed wielerklimaat in de Achterhoek. Daarbij is er aandacht voor het hoogste niveau: ‘We proberen WK’s en EK’s naar de regio te halen. Maar altijd om ook de breedtesport een boost te geven.’ Achterhoek in Beweging is ook partner van Ronde van de Achterhoek. En dat we aan de start staan van Olympia’s Tour is zeker ook te danken aan de inzet van Pascal. Als bestuur hadden we nee gezegd in verband met de grote financiele druk op de begroting. Toen we hoorden dat er twee Achterhoekse etappes zijn, legde hij de nodige contacten en Achterhoek in Beweging staat garant voor de kosten.

Wereld première Ketting naar rechts
Filmmaker Bas Steman volgde een jaar ons team. Dit leverde een pure serie op, waarin alles aan bod komt: succes, plezier, verdriet en frustratie. Deze negendelige serie is nu te zien op het nieuwe wielerplatform Cycloo.cc ‘Op dit platform vind je een groot aantal legendes in de sport,’ vertelt Michael Zijlaard, een van de initiatiefnemers. ‘En daar hoort ook het begin van de carrière van talenten bij. Wanneer je lid wordt van Cycloo.cc steun je bovendien de talentontwikkeling in Oost-Nederland door je aan te melden met code SENSA.’ Dit levert ons team 1 euro per maand per abonnee op. De oehs en de aahs en menig lach klonk door de zaal tijdens het gezamenlijk bekijken van een aflevering.