Nederlands wegseizoen officieel begonnen met de Ster van Zwolle

Afgelopen zaterdag (4 maart) was het dan eindelijk zo ver, de eerste echte Nederlandse koers voor onze renners. De 62ste editie van de Salverde Ster van Zwolle werd gereden, onderdeel van de Holland Cup. Het parcours loopt vanuit het centrum van Zwolle richting de Lemelerberg, vanaf daar trekken we noordwaarts richting Ommen. Hier volgen de gevreesde dijken van het parcours waarna richting het westen wordt gereden richting Kampen. Het eind van de koers vinden we weer in Zwolle, waar na bijna 180 kilometer de winnaar over de finish rolt.

De Ster van Zwolle kent een sterke erelijst met onder andere Dylan van Baarle, Fabio Jakobsen, David Dekker en Coen Vermeltfoort. Laatstgenoemde stond ook dit jaar aan de start met zijn ploeggenoten van VolkerWessels, enkele andere sterke delegaties kwamen namens Jumbo-Visma Development, TDT-Unibet, BEAT, ABLOC en Metec-Solarwatt. Voor Sensa Kanjers voor Kanjers stonden aan de start: Joppe de Heij, Maarten Hamminga, Rick Hezeman, Bram Leerkes, Christiaan Lubbers, Mart van Hoorn en Olav Wallinga.

Om 12:00 klonk het startschot in het centrum van Zwolle waarna het al meteen hectisch was. In het begin waren er al vele valpartijen en Mart reed net na de beklimming van de Lemelerberg lek. Na een snelle wielwissel waren de problemen helaas nog niet voorbij, het schakelen ging niet goed. Er zat niets anders op dan een fietswissel, een ongelukkige timing. Het peloton werd op de kant getrokken waardoor Mart helaas niet meer in zijn eentje terug de aansluiting kon maken bij het peloton.

Later in de koers was Maarten Hamminga een van de renners die het asfalt van dichtbij bekeek. Na een CT-scan kunnen we vandaag mededelen dat hij niets gebroken heeft en weer op de fiets zit. Naast veel valpartijen was er ook veel wind, iets wat we wel vaker zien in de Nederlandse koersen. Het peloton brak meerdere malen in verschillende stukken maar kwam later deels bij elkaar. Het grootste deel van de ploeg (Olav Wallinga, Rick Hezeman, Joppe de Heij en Christiaan Lubbers belandde in de derde waaier en konden daar mooi meedraaien. Joppe gaf na de wedstrijd aan dat het gevoel nog niet super was. ‘We zaten op de plekken waar het moest, maar we kwamen nog iets te kort als het écht op de kant ging helaas. Hier kunnen we op verder bouwen voor de komende weken.’

Bram Leerkes was onze renner die van voor mee reed, helaas was er een groep van ongeveer 20 renners die er vandoor wisten te gaan. Deze groep was gevuld met favorieten zoals Budding, Vermeltfoort, Van Belle, Kopecky en Bloem. Er was geen moment voor Leerkes om zich alleen te voelen, hij werd namelijk vergezeld door onder andere oud teamgenoten Jelle Johannink en Chiel Schulten.

Uiteindelijk wist de kopgroep van 20 man weg te blijven. Na verschillende uitval pogingen van de teams met meerdere renners in de groep kwam alles toch bij elkaar. Traditiegetrouw werd het sprinten in Zwolle, hier was het Vermeltfoort die er vandoor ging met de winst, gevolgd door Budding en Van Belle. Het is de derde keer dat Vermeltfoort de Ster van Zwolle op zijn naam schrijft.

Onze jongens reden een sterke koers met de volgende resultaten: Bram Leerkes (32), Joppe de Heij (54), Rick Hezeman (55), Olav Wallinga (75) en Christiaan Lubbers (77). We hebben een mooie wedstrijd gereden met ruimte voor verbetering waar we zeker mee aan de slag gaan.