Succesvol Duits avontuur in Oder Rundfahrt

Voor de Duitse rittenkoers Oder Rundfahrt stonden 4 ritten en 1 tijdrit op het programma, verdeeld over vier dagen. Voor Sensa Kanjers voor Kanjers stonden: Kars ten Boske, Christiaan Lubbers, Eskil Huiting, Steyn Lamberink, Steyn van der Veen en kersvers Nederlands kampioen Jelle Johannink. De eerste keer dat hij te bewonderen was in het Nederlandse tricot.

De reis vanuit Nederland naar startplaats Frankfurt verliep voorspoedig en na ongeveer 6 uur kwamen de renners aan op plek van bestemming. De fietsen nog even nagekeken en de Kanjers stonden gretig aan de start.

Dag 1: GP der Stadt Frankfurt (Oder)

Het parcours was slechts 1,5 kilometer lang en moest 50 keer afgewerkt worden. De eerste tien rondes liet ons team zich meteen zien en werd er op kop gebeukt. Helaas zorgden dit voor de nodige aandacht vanuit de andere teams waardoor iedere aanval van ons gecounterd werd.

Na ongeveer driekwart koers reed er een groepje weg van een man of vijf, zonder iemand van ons. Hierom gingen we gretig in de achtervolging maar helaas konden we ze niet meer te pakken krijgen. Uiteindelijk wint Theo Reinhardt (ex wereldkampioen Ploegkoers op de baan) de etappe. Eskil weet naar een 8ste plek te sprinten en ook Kars (10), Jelle (12) en Steyn van der Veen (13) eindigen kort. Er had meer in kunnen zitten als we de kopgroep hadden kunnen terugpakken.

Dag 2: Rondrit in het Oder-Laagland

De tweede etappe nam ons mee door het Oder-Laagland, uiteindelijk werden er 15 rondes afgewerkt waarna er 162 kilometer op de teller stond. In het begin van de koers was het onze Steyn Lmberink die mee sprong in de kopgroep, uiteindelijk drie man weg. Toen hebben we de koers stil gelegd, maar helaas viel de kopgroep uit een en werd de koploper ingerekend op 50 kilometer voor de finish.

Met nog 15 kilometer te gaan was er een valpartij voor in het peloton, met onder andere onze Steyn en Kars. Eskil kon de val net ontwijken maar zat wel achter de groep die wél doorkon. Binnen een ronde reed de achtervolgende groep het gat dicht maar dit kostte ontzettend veel kracht. Uiteindelijk waren er zo’n 27 man die een chaotische finale tegemoet gingen. In deze sprint wist Jelle naar een podiumplaats (3) te sprinten, net achter Theo Reinhardt en Laurin Drescher. Eskil (10) en Christiaan (11) sprintten naar een goede notering in de voorste groep.

Dag 3: Individuele Tijdrit Podelzig

De derde dag ging vroeg van start met een individuele tijdrit van 13 kilometer. Jelle Johannink stond als 6de in het klassement vooraf aan de tijdrit maar verbeterde dit flink. Met een tijd van 16:41 (46,75 km/u gemiddeld) klokte hij de allersnelste tijd van de dag! Naast dat hij de tijdrit won, steeg hij ook naar de tweede plaats in het algemeen klassement (op een halve seconde achter leider Theo Reinhardt). Ook de andere Kanjers wisten een mooie tijdrit te rijden waarbij het merendeel in het linker rijtje te vinden was. Een tijdrit is een specifieke discipline en het is dan ook mooi voor sommige jongens om tijdens deze koers extra ervaring op te doen op de tijdritfiets.

Dag 3: Criterieum Podelzig

Na de tijdrit was het tijd voor de tweede inspanning van de dag. Een criterium met van 15 rondes van 4,5 kilometer werden aangedaan, inclusief een kasseinklim met stijgingspercentages tot 16%. Net voor de start begon het hard te regenen dus de kasseien lagen er zwaar bij. Vanaf de eerst ronde was er een kopgroep van 8 man met twee van onze Kanjers: Steyn en Jelle. Hierdoor moest het team van de leider in het klassement volle bak in de achtervolging. Uiteindelijk lukte het ook Christiaan om met twee andere rijders de sprong naar de kopgroep te maken. In deze kopgroep reden onze Kanjers samen hard om de klassementsleider op achterstand te houden.

Helaas lukten dit niet lang genoeg en werden ze in de een na laatste ronde ingerekend. Hierna was het focus op de klassementsambities van Jelle, die in de laatste ronde nog uit moest klikken op de klim nadat zijn achterwiel volledig wegschoof op de natte kasseien. Gelukkig eindigde hij in dezelfde tijd als de klassementsleider en kon hij wel zijn tweede plaats in het klassement kon behouden. Onze Kars reed vandaag de sterkte uitslag en kwam als 5de over de meet, ook Eskil en Steyn van der Veen eindigden dicht.

Vandaag was het mooi om te zien dat ons team erg sterk reed en er nog een mogelijke klassementswinst in zit voor Jelle!

Dag 4: GP der Stadt Seelow

Met een halve seconde achterstand op koploper Theo Reinhardt startte Jelle Johannink vandaag de etappe als tweede in het klassement. Het doel van vandaag, die eerste plek in het klassement overnemen! De laatste etappe bestond uit 15 rondes over een parcours van 7,5 kilometer met een heuveltje van een kilometer à 4% (hier was ook de aankomst).

De koers ging van start met veel aanvallen en hierbij wist Kars zich in de ‘winnende’ kopgroep te mengen. Helaas was hij de enige niet Duitse renner in de kopgroep van 7, wat het voor hem wat zwaarder maakte. Uiteindelijk reden deze mannen een hele tijd voorop en was er een echt ‘jojo effect’ met het peloton.

De kopgroep wist voor het peloton uit te blijven maar het was duidelijk dat de Duitse medevluchters liever niet de winst aan een Nederlander gaven. Hierdoor werd het erg zwaar voor Kars en sprintte hij uiteindelijk naar een 5de plaats. Negen seconde later was het Jelle Johannink die als 8ste over de streep kwam en hiermee de pelotonsprint won.

Helaas was deze sprint niet genoeg om Theo Reinhardt uit de leiderstrui te rijden en eindigde Jelle Johannink op een knappe tweede plaats in het algemeen klassement. Ook onze andere renners wisten sterk te eindigen in het klassement: Kars (12), Steyn van der Veen (17), Eskil (18), Christiaan (27) en Steyn Lmberink (54). Het was een wederom een mooie koers met speciale dank aan ploegleiding Han Vaanhold, mechanieker Arie Hassink en verzorger Gerrit Leferink. Zonder ondersteuning geen koers!