JELLE JOHANNINK NEDERLANDS KAMPIOEN

Jelle Johannink is Nederlands Kampioen Elite zonder contract! Met een ultieme krachtexplosie op de Col de Vam veroverde hij afgelopen weekend de titel. Op de streep bleef de 25-jarige coureur uit Denekamp Stan Godrie en Jos Koops ruim voor. Met de zege zet Johannink een gouden kroon op zijn periode bij het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam.

De Drentse grond is vruchtbaar voor het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam, want in 2015 pakte Mark Schreurs in Emmen al het rood-wit-blauw. Voorafgaand aan de wedstrijd werd hier meerdere keren aan gerefereerd. Op basis van zijn voorseizoen mocht Johannink zich een van de favorieten noemen, al leek een covid-besmetting enkele weken eerder roet in het eten te gooien. Zonder wedstrijdritme, maar met een goede trainingsweek in de Vogezen achter de rug, stond hij aan het vertrek van het nationaal kampioenschap.

Missie
Omringd door ploeggenoten Jasper Plender, Maarten Lubbers en Olav Wallinga vertrok Johannink om 13.20 uur voor zijn missie: het rood-wit-blauw. Dat doel gaf de mannen vleugels, de ploeg reed attent van voren en Maarten zat enkele malen mee in de ontsnapping. Toch kregen vluchters de hele koers weinig ruimte. Uiteindelijk begon na 126 kilometer een grote groep aan de laatste dubbele beklimming van de VAM-berg. Op de eerste kasseienklim kwam Jelle al als eerste boven. Toch trok hij bewust niet vol door, wetende dat de tweede klim nog verraderlijk lang was. Stan Godrie schoot onderlangs en Jelle kon de sprint vanuit zijn wiel aangaan. Dat deed hij met overmacht: op de meet had hij enkele fietslengtes voorsprong op zijn tegenstanders.

Gewoon dondershard trappen
“Ik weet dat ik één á twee minuten dondershard kan trappen op zo’n klim”, zo vertelde Jelle na afloop voor de camera van de organisatie. “Supermooi dat ik het zo af kan maken. Volgend jaar heb ik een contract, dus het was de laatste keer dat dit kampioenschap kon rijden. Ik heb zeven hele mooie jaren gehad bij de Kanjers en het altijd super naar mijn zin gehad. Ik wilde graag nog even wat terug doen, dat is gelukt!”

Feest
In zijn woonplaats Denekamp ging het feestje nog even door. Thuis werd Jelle met enkele spandoeken verrast door zijn familie en vriendengroep. Tot in de late uurtjes werd het kampioenschap gevierd met vrienden, familie en teamgenoten.