Onze Kanjers tussen de kleppers tijdens thuiswedstrijd Ronde van de Achterhoek

Op zondag 29 augustus 2022 stond onze thuiswedstrijd op het programma, de vijfde editie van de Ronde van de Achterhoek. Aan de start van deze wedstrijd uit de Holland Cup stonden een flink aantal sterke teams zoals het Italiaanse Bardiani, dat eerder dit jaar nog de Giro reed, BEAT Cycling, Metec-Solarwatt en het dominante VolkerWessels Cycling Team. Daarnaast stonden de development teams van het Nederlandse DSM en Franse Groupama-FDJ aan het vertrek. Dit sterke deelnemersveld en het bekende terrein zorgden ervoor dat onze renners extra gemotiveerd aan de start stonden. Vandaag waren het Jelle Johannink, Chiel Schulten, Olav Wallinga, Eskil Huiting, Joppe de Heij, SteynLamberink en Rick Hezeman die onze club vertegenwoordigden.

De organisatie had ook dit jaar weer een prachtig parcours uitgetekend over de kenmerkende Achterhoekse wegen. De start en finish lagen in Aalten en in de 204,1 kilometer worden verschillende omliggende dorpen aangedaan, eveneens als verschillende gravelstroken. De eerste hiervan ligt al na 10 kilometer (4 sterren strook). Verder bestaat het parcours uit een grote omloop en een lokale lus in Aalten van 8 kilometer, welke vier keer afgewerkt wordt. In totaal worden er 20 gravelstroken aangedaan tijdens de grote omloop, verwacht wordt dat hier het verschil gemaakt gaat worden.

Een tijdje na het startschot rijdt er een renner van ABLOC weg, de ploeg waar onze Nederlands kampioen Johannink volgend jaar rijdt. Deze renner (Lars Lohuis) fietst een mooie 2:30 aan voorsprong bij elkaar en wordt achtervolgd door een renner van Metec en een van Riwal. De vlucht mag niet baten want in korte tijd loopt de voorsprong terug naar 45 seconden.

Hierna is het chaotisch en door een groot aantal valpartijen werd de wedstrijd dan ook lang geneutraliseerd. Gelukkig kon op 116 kilometer van de streep de wedstrijd weer hervat worden. Met nog 65 kilometer te rijden ontstaat er een kopgroep van maar deze wordt weer snel ingerekend. Hierna vindt er een hergroepering plaats en tien kilometer later ontstaat er een nieuwe kopgroep van zo’n 8 renners, helaas geen Kanjers.

Het (overgebleven) peloton laat het hier niet bij zitten en onder leiding van het Tsjechische Elkov-Kasper wordt de achtervolging ingezet. Helaas maakt de kopgroep een verkeerde afslag en worden ze hierdoor na een vlucht van 10 kilometer weer opgeslokt door het peloton. Op 32 kilometer van de finish start het peloton als geheel aan de vier lokale rondes die aangedaan zullen worden. Tijdens de eerste lokale ronde is het Stijn Daemen (BEAT) die een gaatje weet te forceren, een gevaarlijke man voor de vlucht. Maar wederom neemt Elkov-Kasper het peloton op sleeptouw in de achtervolging en wordt Daemen uiteindelijk ingerekend. Alles wijst erop dat het een massasprint gaat worden.

Uiteindelijk is het Coen Vermeltfoort (VolkerWessels) die vanaf kop af de sprint wint waarmee hij Casper van Uden opvolgt als winnaar. Johannink eindigde als 32ste (in de eerste groep) en Chiel Schulten kwam als 54ste over de streep. De wedstrijd was een waar slagveld met maar 64 van de 160 renners die wisten te finishen

Vermeltfoort is dit jaar in topvorm en wist al vele koersen op z’n naam te schrijven, waaronder de PWZ Zuidenveld Tour en Ronde van Overijssel. Dat hij deze gravelkoers op zijn naam wist te schrijven komt niet als een verrassing, naast dat hij rappe benen heeft weet hij zich goed te handhaven op de gravel. Afgelopen NK (gravel) werd hij namelijk tweede, achter teamgenoot Tijmen Eising.

Ook dit jaar was de Ronde van de Achterhoek een mooi evenement waar organisatoren, renners en vrijwilligers succesvol op terug kunnen kijken. We zijn trots op onze streek en wat we als team hebben kunnen laten zien. Op naar de volgende wedstrijden! #KettingNaarRechts