Onze jonge renners op avontuur in Polen tijdens Tour of Malopolska 2023

De Tour of Malopolska is een uitdagende rittenkoers en bestond dit jaar uit een klimproloog en drie etappes. Traditiegetrouw stonden onze renners met volle inzet aan de start. Onze ploeg bestond uit: Joris Kranenburg, Maarten Hamminga, James Potter, Steyn van der Veen, Mart van Hoor en Eskil Huiting. Deze kanjers stonden klaar om hun krachten te meten met het sterke internationale deelnemersveld van 170 renners. Deze meerdaagse rittenkoers kent een mooie historie met verschillende knappe koppen op het podium afgelopen jaren waaronder Kepplinger (Bahrain-Victorious), Novak (UAE), Schlegel (Caja Rural), Træen en Gregaard (Uno-X).

Proloog Krakau

De koers begon met een klimproloog, 118 hoogtemeters over 1.400 meter nabij de stad Krakau. De renners werden dus direct geconfronteerd met een straffe beklimming. Mart behaalde een knappe 20e plaats, gevolgd door James op de 23e plaats. Eskil, Steyn, Maarten en Joris volgden respectievelijk op de 78e, 112e, 126e en 134e plaats. Elke renner deed ervaring op en voegde weer een waardevolle les toe aan zijn wielercarrière. In het beloftenklassement behaalde Mart een mooie 4e plaats en James eindigde op de 7e plaats. In het ploegenklassement stond het Sensa Cyclingteam op een verdienstelijke 9e plaats van de 30 aanwezige teams. De overwinning ging naar de Hongaar Márton Dina, voorgaand rijder van EOLO-Kometa. Het warme weer gaf de wedstrijd een extra uitdaging, maar het team preseteerde goed.

Etappe 1: Koszyce – Myslenice

De eerste etappe nam de renners mee richting het Tatra gebergte. De eerste helft van de etappe verliep vlak maar een kleine 80 kilometer werden de eerste beklimmingen voorgeschoteld. In totaal werden er zo’n 1844 hoogtemeters afgewerkt, in de totale 146 kilometer. De aankomst lag op de de top in Myslenice, hiervoor moesten de renners eerst nog 4,2 kilometer à 6,2% omhoog. Zeker met deze temperaturen en al een dag in het zadel hakt dat er in. James Potter wist een knappe 22ste plaats binnen te slepen en kwam slechts 53 seconden na de winnaar (Jakoubek) over de finish. Niet veel later kwam Eskil (49) over de finish, even daarna gevolgd door Joris (68), Steyn (69), Maarten (70) en Mart (93). Ons team behield de 9de positie in het ploegenklassement.

Etappe 2: Koszyce – Myslenice

De tweede etappe bracht de renners van Wieliczka naar Nowy Targ over een afstand van 150 km met 2311 hoogtemeters. De prachtige omgeving en het zonnige weer zorgden voor een sfeervolle koers. De klassementsploegen controleerden het peloton strak, waardoor er weinig ruimte was voor ontsnappingen. De hele dag was het een afwisseling van klimmen en dalen, met vier serieuze beklimmingen op het parcours. Steyn kende even een moeilijk moment, maar wist gelukkig weer aan te sluiten bij het peloton. Drie renners kleurden de koers en pakten berg- en tussensprintpunten, maar uiteindelijk moesten ook zij het hoofd buigen. Op ongeveer 15 km voor de finish kon Maarten het hoge tempo van het peloton niet meer volgen. Desondanks had hij een knappe koers gereden. Vier kilometer voor de streep wisten twee renners te ontsnappen, zij wisten voor het peloton te einigen. Eskil werd door de Kanjers goed in stelling gebracht en eindigde knap als zevende, gevolgd door James op de negende plaats. Het was de Deen Hansen die ervandoor ging met de overwinning. Het team behaalde een zeer fraaie derde plek in het dagploegenklassement, waarbij ze maar liefst 27 ploegen achter zich lieten. Een uitstekende prestatie die het zelfvertrouwen van de renners een boost gaf. Daarnaast wisten verschillende renners een plekje te klimmen in het jongerenklassement, wat restulteerde in: James (7), Eskil (16), Steyn (25) en Joris (26).

Etappe 3: Jablonka – Przehyba

Op de laatste dag stond de zware etappe van Jablonka naar Stary Sacz op het programma, een afstand van 140 km, 2184 hoogtemeters. De etappe had een finish bergopwaarts over maar liefst 8,1 km aan 8,3%. Steyn was een van de eerste aanvallers en reed zo’n 30 km voor het peloton uit, een prestatie die zijn moraal zeker ten goede kwam. De klassementsrenners hielden het tempo strak, waardoor er weinig gebeurde in het peloton. De laatste 25 km waren loodzwaar en helaas kreeg Joris te maken met een ongunstige lekke band, waardoor hij de aansluiting met het peloton verloor. Steyn, Mart en Eskil bevonden zich in de achterste regionen van het peloton, terwijl James en Maarten zich iets meer naar voren konden handhaven, maar ook zij konden geen potte breken in het sterke veld. Uiteindelijk kwamen de renners solo en gesloopt over de finish, het was Dina die de dubbeslag sloeg. Hij pakte de overwinning en wist de eerste plek in het algemeen klassement te bemachtigen. Onze kanjers kwamen verdienstelijk als 26ste (James), 48ste (Maarten), 59ste (Eskil), 95ste (Joris), 96ste (Mart) en 101ste (Steyn) over de eidstreep.

James leverde de beste prestatie voor het team, eindigend op een mooie 20e plaats in het eindklassement en op de 6e plaats in het beloftenklassement. In het ploegenklassement behaalde Sensa Kanjers voor Kanjers een 11e plaats van de 30 teams, op slechts 25 seconden achter het beste clubteam. Al met al was de Tour of Malopolska opnieuw een formidabele leerschool voor de Kanjers, en de opgedane ervaring zal ongetwijfeld in de toekomst worden toegepast. Met vastberadenheid en doorzettingsvermogen zullen ze hun geleerde lessen omzetten in praktijk, klaar voor nieuwe uitdagingen in de koers!