Kanjers op avontuur tijdens Omloop der Kempen 2023

Een mooi parcour door de Kempen

Onze ploeg stond vol goede moed aan de start in de prestigieuze wedstrijd, Omloop der Kempen. Een koers van 188 kilometer door de prachtige Noord Brabantse Kempen, met een korte passage door België, kasseistroken en start en finish in Veldhoven. Met Joppe de Heij, Olav Wallinga, Chiel Schulten, Mart van Hoorn, Maarten Hamminga en local legend Kars ten Boske (uit de Kempen) waren de Kanjers vastbesloten een sterke prestatie neer te zetten.

Mannen met een missie

Vanaf het begin was het doel van de ploeg duidelijk: meezitten in de ontsnapping. In de openingsfase van de koers werden verschillende pogingen gedaan. Na enkele kilometers slaagden onze Olav Wallinga samen met Boris Romers (Willebrord Wil Vooruit) en Luuk van Gestel (Tempo-Hoppenbrouwers) een gat te slaan met het peloton. Met een strak tempo werkten ze goed samen en bouwden ze al snel een voorsprong van één minuut op.

Olav in de kopgroep

De samenwerking binnen de kopgroep verliep uitstekend en het drietal slaagde erin om hun voorsprong ietwat uit te breiden. Het was wel een zware taak om vooruit te blijven in de warme Kempen met slechts drie renners. Maar de mannen hielden vol en hoopten dat er nog meer renners vanuit het peloton zouden aansluiten voor meer kans om vooruit te blijven.

Extra renner in de vlucht

Na 80 kilometer kreeg de kopgroep versterking van Felix Dierking (Sportforum), hierdoor verliep de samenwerking wat beter en werd de voorsprong uitgebouwd naar anderhalve minuut. Het peloton hield hen echter constant in het vizier en de voorsprong begon langzaam te slinken. De contintentale ploegen in het peloton wilden de koers laten eindigen in een spurt en zorgden ervoor dat de voorsprong als sneeuw voor de zon verdween.

Opgejaagd door het peloton

Dit werkte demotiverend voor de kopgroep en de het draaide wat minder lekker, ook mede door de vermoeidheid. Na 135 kilometer besloot Olav zich terug te laten zakken om te herstellen en weer aan te sluiten bij het op hol geslagen peloton. Helaas zat er nog maar weinig energie in de tank en lukte het niet om aan te haken bij het in stukken geslagen peloton. Het was een mooi avontuur in de kopgroep en weer extra ervaring en training opgedaan. Mooi om mee te nemen in de rest van het seizoen.

Positioneren voor de sprint

Ondertussen bleven Chiel, Kars en Joppe goed voorin het peloton rijden, terwijl Mart en Maarten hun positie behielden. Het team werkte uitstekend samen om Joppe in in een goede positie te brengen voor de finale. In de tussentijd was er nog een uitvalspoging van een drietal maar ook zij bleken niet opgewassen tegen het sterke peloton.

Top 15 notering binnengesleept

Op de plaatselijke rondes wist Kars onze sprinter Joppe goed vooraan te houden en op een mooie positie af te zetten. Helaas was er een foutje in de laatste kilometer bij Joppe waardoor hij wat plekken verloor. Uiteindelijk was het topfavoriet Vermeltfoort die met overmacht de sprint won, Joppe sprintte net buiten de top 10 met een twaalfde eindnotering. Rasch (Abloc) en Mcdonald (USA U23) maakten het podium compleet. Chiel (44), Kars (70) en Maarten (102) kwamen niet veel later over de streep.

Omloop der Kempen 2023

Foto door Dick Soepenberg – SportphotoAgency