Kanjer James als beste clubrenner van Omloop van de Braakman 2023

Opstelling

Zaterdag 8 april was het niet alleen tijd voor de Zuiderzeeronde, maar ook stond Omloop van de Braakman weer op het programma. De 55ste editie van deze koers gaf ons 177 kilometer spektakel via verschillende lokale rondes met onder meer kasseistroken. Voor Sensa Kanjers voor Kanjers stonden Steyn van der Veen, Christiaan Lubbers, Steyn Lamberink, Joppe de Heij, James Potter en Joris Kranenburg aan het vertrek.

Parcours

De Omloop van Braakman werd tegelijk gereden met de vrouweneditie van Parijs – Roubaix. Als je een kasseinliefhebber bent dan is de Omloop van de Braakman, ofwel de Hel van het Zuiden wat voor jou. Het parcours bestaat uit de nodige kasseienstroken en gravelpassages, een wedstrijd voor de kasseinbijters in het peloton.

Het parcours begint met twee rondes van 46 kilometer waarin de renners meteen getest worden. Zes kasseienstroken en een passage door België zorgen voor een pittig begin. Na deze eerste proef volgen twee lussen van zo’n 30 kilometer, inclusief totaal vier kasseienstroken per lus. Wellicht slaat hier de vermoeidheid toe en ontpopt de koers zich. Elke kasseistrook is een uitdaging en het tempo ligt er vaak hoog. De omloop wordt afgesloten met op een lokaal parcours van tien kilometer lang dat twee keer afgewerkt wordt. Hier is de Boekhouteweg de scherprechter, de plek waar alles kan gebeuren. Wie hier slaagt, maakt kans op de overwinning.

Deelnemersveld

Het deelnemersveld van de Omloop van Braakman ziet er ook dit jaar weer sterk uit. Zo verschijnen onder andere VolkerWessels, Allinq en BEAT aan de start. Ook de renners van Metec-Solarwatt en Abloc zijn van de partij, waardoor het peloton gevuld is met een aantal ploegen die in staat zijn om de koers te dragen. Daarnaast een interessante naam op de startlijst is Ivar Slik, de meest recente winnaar van de prestigieuze gravelkoers Unbound. Hij zal zich waarschijnlijk thuis voelen op de gravelstroken in de omloop.

Wedstrijdverslag

Het was een prachtige dag voor de koers, met het zonnetje de hemel en een licht briesje. Onze kanjers waren klaar om te beginnen. Er stond maar weinig wind dus het duurde even voordat de koers echt op gang kwam. Het was namelijk lastig om een beslissende slag te slaan. Er was wel een kopgroep van acht man weg, met sterke namen van grote ploegen. Echter liep de samenwerking spaak.

Na 150 kilometer begon het dan toch te breken, op de laatste belangrijke kasseienstrook. James Potter had op dat moment net genoeg kracht over om het gat te dichten naar de eerste breuk van vijftien man. Een paar kilometer later sloten de eerste groepen bij elkaar aan, en daar zat Steyn van der Veen bij. Vanaf dat moment werkte het tweetal goed samen en probeerden ze mee te springen met alle aanvallen die er kwamen. Helaas kwamen we niet weg uit het groepje en bleef de kopgroep voor ons uitrijden.

Uiteindelijk werd het een sprint tussen de mannen van het eerste peloton, en kon James naar een mooie vierde plek sprinten in de groep achter de kopgroep. Dat resulteerde in een zestiende plek in het eindklassement én de trui voor beste clubrenner. Steyn zat daar vlak achter en werd 23e. Iets later kwamen Joppe (83), Joris (93) en Steyn (105) over de finish. Alsnog een knappe prestatie in deze  koers voor mannen met grinta! Uiteindelijk was het Max Kroonen die naar de overwinning sprintte, hij klopte Rick Ottema en Stijn Daemen.

Al met al was het een geslaagde dag. Vooral de trui voor beste clubrenner was de kers op de taart. We kijken alweer uit naar de volgende koers! #KettingNaarRechts