Jip Steman koerst in Costa Rica

Tijdens de off-season kreeg een van onze renners, Jip Steman, ineens te horen dat er de mogelijkheid was om met het Global Cyclingteam naar de Vuelta Ciclista Internacional Costa Rica te gaan. Een zware UCI2.2 koers van maar liefst tien dagen met de beste continentale ploegen van de America Tour aan de start. De koers vond plaats van 16 t/m 25 december 2022. Terwijl andere renners nog genoten van hun rust, moest Jip alweer opbouwen voor deze meerdaagse wedstrijd.

Nadat Jip een paar dagen voor de eerste etappe in Costa Rica was aangekomen, heeft hij de nodige dagen benut om te acclimatiseren. Het was tropisch warm en merendeel van de etappes vonden plaats op een hoogte van boven de 1500m. De eerste etappe was gelijk de langste van 210km. Een zware rit met 2500 hoogtemeters en maar liefst 40 graden. Jip kwam ten val, maar finishte wel. De twee dagen daarna waren vlak dus kon hij enigszins herstellen van de valpartij en voor de ploeg werken.

Vanaf etappe vier gingen de renners de bergen in. Er werd erg hard geklommen door de kleine Latijns-Amerikaanse klimmers. Jip voelde zich elke dag beter worden en overleefde bergetappes naar 3300m vaak in de tweede groep achter de klassementsrenners. In etappe 8 reed hij in de stromende regen op een zwaar parcours naar een 23e plaats. De dagen begonnen nu te tellen, maar toch voelde Jip zich elke dag beter worden. De laatste etappe reed hij naar een mooie 13e plaats op een heuvelachtige omloop. Hij werd 38e in het klassement en 6e in het jongerenklassement.

“Het was een geweldige ervaring om in dit prachtige land te kunnen koersen. Ik had geen verwachtingen van de wedstrijd, maar ik ben tevreden over mijn prestaties. Ik heb elke dag genoten van het vele publiek en de sfeer rond de koers. Alles was top geregeld en dit avontuur smaakt naar meer. Ik ben enorm dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken.”