Winderige en natte jubileumeditie van de Midden Brabant Poort Omloop

Op zondag 19 juni 2022 was het tijd voor de 10de editie van de Midden Brabant Poort Omloop (UCI 1.2.). Deze klassieker uit de Holland Cup werd eerder gewonnen door onder andere Arvid de Kleijn en Julius van den Berg. Vandaag waren het de volgende kanjers die aan het vertrek stonden voor onze ploeg: Rick Hezeman, Eskil Huiting, Mart van Hoorn, Jip Steman, Kars ten Boske, Olav Wallinga en Joppe de Heij. In onze ploegleiderswagen was onze Rens te Stroet aanwezig. Ook een van de oud winnaars van deze nog jonge Brabantse klassieker.

De Midden Brabant Poort Omloop is onderdeel van het Wielerweekend Gilze, bij dit weekend hoorde ook de ploegentijdrit van zaterdag. Tijdens deze tijdrit wisten we een 7de plaats te bemachtigen. Het parcours van de omloop van zondag was zo’n 191 kilometer lang met start en finish in Gilze. Het eerste deel bestond uit drie grote omlopen van ongeveer 56 kilometer over de wegen rondom Baarle-Hertog. Hierna werden nog drie lokale rondes van 7 kilometer afgewerkt in Gilze.

Om 13:00 klonk het startschot op het Bisschop de Vetplein in Gilze en de mannen waren los. Het was een natte en winderige dag dus onze Kanjers zorgden gelijk dat ze goed van voor reden. Het begin was draaien en keren, er waren wat kleine ontsnappingspogingen en een aantal Kanjers waagden het soms om mee te springen. Helaas kwam niemand lekker weg. Op de twee kasseienstroken ging het tempo wel omhoog maar ook hier bleef het peloton bijna helemaal compleet. Olav had het zwaar en trok zich nog een keer uit elkaar om zijn ploeggenoten naar voren te rijden. Hierna was de koek op en moest hij het peloton laten rijden.

Halverwege tijdens de tweede grote omloop was er voorin het peloton een valpartij. Helaas bevonden alle Kanjers zich achter de val want op dat moment ontstond er een kopgroep van zo’n 32 renners. Ze hadden meteen een flink gat door het oponthoud van de rest van het peloton. Onze Eskil zat nog bijna in deze groep maar liet zich ouderwets flikken door andere renners die uit zijn wiel oversprongen.

Daarachter kwam een groep van rond de 75 man met Jip, Kars, Mart, Joppe en Rick die zich bij Eskil voegden. Het was niet alleen onze ploeg die de slag had gemist, er waren meerdere ploegen. Helaas verliep de samenwerking tussen deze ploegen niet goed en het gat met de kopgroep werd al snel anderhalve minuut.

Een uur later was dit uitgegroeid tot drie minuten en het begon ook nog te regenen. Tijdens de finale omloop lag het peloton op een lang lint, Jip en Rick zaten hier goed van voor. Ze probeerden nog een paar keer te demarreren voor een top 30 notering. Er waren namelijk nog wat jongens uit de eerste groep teruggepakt. Helaas mochten de pogingen niet baten en eindigden ze in de tweede groep, samen met Kars. Iets daarachter kwamen Eskil, Joppe en Mart over de streep.

Het is balen dat een valpartij half koers het wedstrijdverloop heeft bepaald. Het enige wat de Kanjers zichzelf verwijten was dat ze niet voorin zaten toen de valpartij plaatsvond. Toch nemen we ook de positieve punten mee. Zoals het uitrijden van deze internationale koers door onze eerste jaars beloften Mart en Eskil!

Aankomend weekend staan de Nederlandse Kampioenschappen op het programma op en rondom de VAM-berg in Drenthe. Een mooi vooruitzicht! #KettingNaarRechts