Dag 3 Olympia’s Tour 2022

De voorlaatste dag van Olympia’s Tour 2022 nam ons mee over het parcours van de Ronde van Groningen, een van wedstrijd met historie. De etappe was 182,6 kilometer met zowel start als aankomst in Leek. 

Met windkracht 4 was het al snel een echte waaierkoers, hierdoor lag de focus extra hoog. Na 5 kilometer was er een eerste groep die probeerde weg te rijden uit het peloton en nog geen 5 kilometer later was het peloton al verdeeld in drie groepen. Echter kwam dit gelukkig weer snel samen.

Na 20 kilometer koers waren het drie rijders van UnoX, EF Nippo en WIV Sungod die wegreden van het peloton, die later versterking kregen van twee nieuwe rijders. De voorsprong liep uit tot bijna een minuut, maar op weg naar Zuidwolde brak het peloton in groepen uiteen waardoor de voorsprong gauw terugliep. Vier renners uit het peloton waagden de sprong naar de kopgroep en vonden na een aantal kilometer of 50 koers de aansluiting. Ondanks dat het hard ging in het peloton liep de voorsprong van de kopgroep uit tot meer dan een minuut.

Door de harde wind werd er constant op de kant gereden en onze Chiel Schulten had zich een mooie plek in het eerste peloton verschaft. Jelle Johannink kenden voor de derde dag achter elkaar pech maar kon zijn weg gelukkig vervolgen in groep 2, samen met Joppe de Heij. Helaas moest Chiel Schulten samen met een aantal anderen uit het eerste peloton de groep laten gaan. Op zo’n momenten zie je dat sommige renners al vroeg in het seizoen flink wat koershardheid hebben opgedaan. Iets wat je zeker goed kon gebruiken op deze dag met harde wind.

Na 110 kilometer vond er een schifting plaats in de kopgroep, van de 9 rijders bleven er 5 over met een teruglopend gat op het chaotische eerste peloton. 15 kilometer later ontstond er een nieuwe kopgroep met 15 man, waaronder klassementsleider Elmar Reinders en oud-prof Bert-Jan Lindeman. Deze kopgroep kon nog 40 voorblijven op de achtervolgende groep van 14 man, waarna deze de aansluiting vonden. 

In de finale wedstrijd waren het VolkerWessels, Riwal Cycling en Metec-Solarwatt die voorin sterk vertegenwoordigd waren. Alle klassementsmannen waren te vinden in de eerste groep van ongeveer 30 man. De man in het geel (Elmar Reinders) probeerde nog tweemaal weg te springen uit de onrustige groep maar tevergeefs. 

De etappe eindigden met een sprint tegen wind in van een uitgedund peloton. Ondanks zijn eerdere aanvalspogingen bleek Elmar Reinders over de beste benen te beschikken en won de sprint van Zijlaard (2) en Fredheim (3). 

Chiel Schulten, Joppe de Heij en Jelle Johannink wisten knap in de derde groep te finishen op iets meer dan 9 minuten van de winnaar. De dag was een ware uitputtingsslag en kende 39 uitvallers. Helaas konden onze Steyn Lamberink en Christiaan Lubbers niet finishen in deze winderige etappe. Voor hen waren het drie mooie harde dagen koers en hebben goed wedstrijdritme opgedaan. Een mooie basis voor de rest van het seizoen!

Morgen gaan de drie jongens nog knallen in de dorpenomloop van Drenthe. De start en finish liggen in provinciehoofdstad Assen en onderweg worden verschillende kasseistroken aangedaan. Het belooft weer een onrustige en harde dag te worden! #KettingNaarRechts

Olympia's Tour Dag 3