Dag 4 Olympia’s Tour 2022

Zondag 20 maart, de laatste dag van de Olympia’s Tour is aangebroken. Vandaag een rit van 165,3 kilometer op het programma, over het parcours van de Dorpenomloop van Drenthe. 97 renners stonden aan de start, waaronder onze drie kanjers Chiel Schulten, Jelle Johannink en Joppe de Heij. Met een listig parcours en harde wind beloofde het een zware dag te worden.

We zijn nog maar net onderweg en het tempo wordt al de hoogte ingejaagd. Het resultaat, het peloton scheurt al snel in drie stukken. Groep 1 is gevuld met klassementsmannen en VolkerWessels is sterk vertegenwoordigd met vijf man. Helaas zien we ook Joppe de Heij tussen de auto’s rijden, niet uit luxe. Chiel Schulten en Jelle Johannink bevinden zich op dit moment in waaier drie.

In het eerste uur leggen de renners 47 kilometer af, dat zegt genoeg over het geweld wat los is gebarsten op de Drentse wegen. De voorsprong van groep 1 op groep 2 schommelt tussen de hele en halve minuut. Groep 3 valt uiteen en onze jongens worden helaas ingerekend door de bezemwagen. Dit betekent dat het avontuur in de Olympia’s Tour er voor onze kanjers op zit. Samen met de andere geloste renners rijden ze terug naar Assen, waar een warme douche op hun wacht.

Na 80 kilometer koers heeft de kopgroep een voorsprong van bijna anderhalve minuut op de groep erachter, in de kopgroep bevindt zich ook de man in de leiderstrui (Elmar Reinders). De mannen inde achtervolgende groep zetten een tandje bij en brengen het gat in 10 kilometer terug tot 1 minuut.

De kilometers hierna zijn rommelig en de groepen zijn nerveus, dit resulteert in een teruglopend verschil tussen groep 1 en 2. Wanneer deze twee groepen bijna samensmelten valt groep 2 uiteen, hierdoor wordt de aansluiting met de eerste groep niet gemaakt. Groep 2 wordt hierna ingelopen door groep 3 en de voorsprong van de kopgroep is zo’n 30 seconden.

Met nog 40 kilometer te gaan komt de kopgroep op de flinten van Drouwen, het schuurt en het kraakt. Leider Elmar Reinders zit na het deel over de keien (door een lekke band) niet meer van voren, samen met vier anderen volgt hij op een achterstand. Met nog 25 kilometer te gaan rijdt Maikel Zijlaard van VolkerWessels virtueel in de leiderstrui. Met 5 man van VolkersWessels in de eerste groep proberen ze het gat zo groot mogelijk te krijgen, met succes. Het gat groeit van 25 naar 40 seconden met nog minder dan 10 kilometer tot de finish.

Reinders en ploeggenoot krijgen samen met de geloste Pool Banaszek het niet meer voor elkaar om het gat dicht te rijden. Het lijkt dat ze de moed opgeven en het gat loopt uit tot 1:10, het sloopwerk van VolkersWessels heeft gewerkt.

Het mondt uit tot een sprint van de eerste groep, WiV SunGod is heer en meester met plek 1, 2 en 4. Uiteindelijk wint Jim Brown, gevolgd door Matthew Gibson en Stian Fredheim (Uno-X). Maikel Zijlaard (VolkerWessels) komt als nummer 5 over de streep en kroont zich tot winnaar van het eindklassement, teamgenoot Roel van Sintmaartensdijk wint het jongerenklassement. Uiteindelijk weten vandaag 60 renners voor de bezemwagen binnen te komen.

Onze kanjers hebben een mooie etappekoers achter de rug en mooie prestaties afgeleverd. Veel geleerd en natuurlijk ook benodigde koershardheid opgedaan. Op naar nog veel moois dat gaat komen dit seizoen! #KettingNaarRechts