Dag 2 Olympia’s Tour 2022

Om 12:00 was het schaatsvedette Daniëlle Bekkering die het startschot liet klinken, de mannen waren los voor een etappe van 173 kilometer. In de eerste 20 kilometer waren er een aantal pogingen om de kopgroep te vormen maar zonder resultaat. Vijf kilometer later lukten het drie renners wel om een gat van een halve minuut te slaan. Hierna volgden een rustigere periode in het peloton, de kopgroep kreeg tot 2 minuten voorsprong.

Op 70 kilometer voor de streep begon Metec-Solarwatt aan de achtervolging, waarna het gat snel terugliep naar 1 minuut. Het tempo begon op te lopen en de man van Lotto Kern-Haus in de kopgroep moest de andere twee laten gaan. Op dit moment van de koers was het lastig naar voren rijden.

Met nog 35 kilometer te gaan kwam het moment dat de koplopers werden ingerekend door een hongerig peloton. Zowel omhoog als bergafwaarts zat het peloton op een lint, de eerste keer VAM-berg omhoog kon Chiel Schulten mooi mee in de eerste groep. Niet veel later was het de Brit Reece Wood die wegreed uit het peloton, Riwal Cycling liet dit niet zomaar gebeuren en leidde de achtervolging in het gebroken peloton. Op 17 kilometer van de finish kwamen de twee groepen bijeen en eindigden de vlucht van de Brit.

De laatste ronde brak aan, minder dan 15 kilometer te gaan. Er ontstonden scheuren wat resulteerden in vier groepen. Een poging tot ontsnappen van de Noorse Uno-X formatie mocht niet baten. De laatste 5 kilometers gingen in, er ontstond een kleine kopgroep van drie man waarvan er 3 kilometer voor de streep een van moest lossen.

Het jagend peloton kreeg de twee mannen niet meer te pakken en het eindigden in een sprint op de VAM-berg. Hierin wist Peter Schulting (VolkerWessels) Hartthijs de Vries (Metec-Solarwatt) te kloppen en pakten de overwinning. De renners hierna kwamen in kleine groepjes binnen.

Jelle Johannink kwam, ondanks een keer lek rijden én spaken uit het wiel, knap als 28ste over de streep (+0:25), gevolgd door Chiel Schulten (74. +1:18). Enkele groepen later kwamen Christiaan Lubbers (114. +7:54), Joppe de Heij (132. +8:23) en Steyn Lamberink (135. +16:08) over de finish. Het was een ware uitputtingsslag. Helaas kende Rick Hezeman flinke pech onderweg, nadat hij door een gat reed en beide wielen lek reed was er geen neutrale wagen meer vanachter. Hierdoor kon hij de wedstrijd helaas niet uitrijden.

Morgen staat de etappe Leek – Leek op het programma. Het parcours leent zich voor waaiers, of de wind hard genoeg is zien we morgen. Vol goede moed staan ze morgen aan de start! #KettingNaarRechts