Afzien en genieten in Flèche du Sud

Afgelopen week hebben de Kanjers Flèche du Sud gereden, een vijfdaagse etappekoers door Luxemburg. Jurriaan, Jelle, Joren, Huub, Jasper en Wiebe vertrokken op dinsdagmiddag samen met Han, Herman en Arie naar Esch sur Alzette, de startplaats van de proloog en tevens de finishplaats van de vijfde etappe.

Na een autorit van een kleine vier uur kwamen we aan in Luxemburg en is er een rondje losgereden. Tijdens deze rit konden we meteen de proloog (3,25km) verkennen. De proloog vertrok uit het centrum en na 800m kregen we aan klim van 300m met stijgingspercentages boven de 20% voor de kiezen. Na de klim een technische afdaling en finishen in het centrum.

Woensdagavond stond de proloog op het programma, ’s ochtends hebben we nog een ronde gefietst en de finaleronde van de eerstejaars echte etappe verkend. Tijdens de proloog kwam Jelle ten val in de technische afdaling en vergooide hiermee zijn kans op een korte uitslag. Joren was uiteindelijk de beste Kanjer in de uitslag met een 32ste plek.

Donderdag startte de etappe in Mondorf, een klein dorpje ongeveer 10km van Esch sur Alzette af, we konden er dus op de fiets naartoe. In de beginfase werd er veel gesprongen maar geen enkele groep kreeg de ruimte. Na 60km zat er een steile klim in het parcours waar drie renners weg wisten te rijden. Toon Aerts, Quintern Hermans (Telenet-Fidea) en Stef Krul (Metec-TKH). Zij wisten een voorsprong van ruim 4 minuten op te bouwen ten opzichte van het peloton. In de eindsprint reed Joren naar een 22ste plek.

Op vrijdag stond de, op papier, zwaarste etappe op het programma. 130km van Bourscheid naar Bourscheid met bijna 3000 hoogtemeters. Vanaf het vertrek werd er hard gereden en op de eerste klim van 10 kilometer was het peloton in meerdere groepen uiteengeslagen. Jelle wist zich het langst van voren hand te haven maar zakte uiteindelijk ook terug in een achterliggend peloton met Huub, Joren en Wiebe. Even leek het alsof Jasper en Jurriaan buiten tijd waren binnengekomen maar dit bleek een foutje van de jury en werd ’s avonds rechtgezet zodat iedereen zaterdag weer van start kon gaan.

De etappe op zaterdag vertrok vanuit de start bergop, omdat de klassementsleiders geen groepjes wouden laten rijden werd er erg hard gereden. Helaas koste dit Joren en Huub de kop en moesten zij de koers verlaten. Ook voor de andere Kanjers voor de zaterdag een zware etappe, met name door de snelle beginfase.

De laatste dag startte in Kayl, een dorpje op een paar kilometer van Esch sur Alzette. We konden op de fiets naar de start van de etappe, qua parcours een van de makkelijkste etappes maar de hitte (32 graden) zou het toch nog wel eens verraderlijk zwaar kunnen maken. Dit keer reed er voor het eerst in de hele week een kopgroep weg, Telefent-Fidea, de ploeg van klassementsleiders Quinten Hermans controleerden tot en met 20 kilometer voor de finish. In de finaleronde zat een smal klimmetje van een kilometer die de laatste twee keer hard opgereden werd. Jelle en Wiebe wisten dit te overleven en sprintte zo naar een 16e  en 37ste plek. Jurriaan en Jasper kwamen kort daarachter binnen en wisten zo ook deze pittige week goed af te sluiten.