Zes mooie dagen koers in Polen!

Tegen het einde van juli was het weer tijd voor een buitenlands wieleravontuur, deze keer naar Polen. Hier stonden twee klassiekers (Memorial Andrzeja Trochanowskiego en Puchar MON) en een meerdaagse (Dookola Mazowsza) op het programma. Drie mooie koersen door het Poolse landschap. Voor ons team Sensa Kanjers voor Kanjers waren de volgende zeven renners mee: Steyn Lamberink, Bram Leerkes, Rik van der Wal, Eskil Huiting, Luuk Verbruggen, Rick Hezeman en Eythor Eirikson. Hierbij reden de eerste vijf alle drie de wedstrijden, Eythor nam de klassiekers voor zijn rekening en Rick de meerdaagse.

Memorial Andrzeja Trochanowskiego

De eerste dag van de zes dagen koers stond op het programma, de Memorial Andrzeja Trochanowskiego. Een klassieker van 140 kilometer met een internationaal deelnemersveld, met onder andere ABLOC, Allinq en de nationale ploegen van Polen en Israël.

Het beloofde een spannende wedstrijd te worden voor het team Sensa Kanjers voor Kanjers. Eythor reed goed van voren, maar helaas werd hij het slachtoffer van een valpartij waarbij hij over een renner van ABLOC duikelde. Steyn Lamberink kreeg een ongunstige lekke band en het duurde lang voordat hij geholpen kon worden, gezien de auto als nummer 25 pas arriveerde. Gelukkig was mecanicien Rick ter plekke om vakkundig te helpen. Ook Rik van der Wal reed lek en kreeg een wiel van Allinq om zijn weg te kunnen vervolgen. Nogmaals bedankt!

Ondertussen maakte Eskil Huiting deel uit van een sterke kopgroep van 18 renners, die een voorsprong van maximaal 25 seconden opbouwde. In de laatste ronde probeerde Rik nog een ontsnappingspoging, maar deze strandde op 10 km voor de finish. In de spannende massasprint toonde Kanjer Bram Leerkes zijn klasse en eindigde knap als vijfde. Eskil Huiting werd echter het slachtoffer van een incident en werd naar de berm gedrukt, wat zijn kansen beperkte en hem op de 19e plaats deed belanden. Luuk Verbruggen eindigde als 40e en Rik van der Wal als 62e. Het podium bestond uit klasbakken, met Itamar Einhorn (nationaal kampioen van Israël) op het hoogste schavot, gevolgd door Aniolkowski (Human Powered Health PRT) en de Poolse Banaszek.

Aan de finish kwamen slechts 78 renners over de streep, wat aantoont hoe uitdagend deze klassieker was. Ongeveer 80 renners slaagden er niet in om de eindstreep te halen. Bram Leerkes werd bovendien uitgeroepen tot beste belofte, een geweldige prestatie voor de Kanjer. In het ploegenklassement eindigden we met de Kanjers op een knappe vierde plaats.

Ondanks de tegenslagen en uitdagingen in de wedstrijd, lieten de renners van Sensa Kanjers voor Kanjers wederom hun doorzettingsvermogen zien. Ze vochten voor elke positie en gaven niet op, ongeacht de obstakels die ze onderweg tegenkwamen. Met hun vastberadenheid en teamwork hebben ze wederom laten zien dat ze ware Kanjers zijn. Nu is het tijd om de laatste voorbereidingen te treffen voor de vierdaagse Dookola Mazowsza.

Dookola Mazowsza

De Dookola Mazowsza is een vierdaagse rittenkoers die afspeelt in het midden van Polen. Het deelnemersveld wordt voornamelijk gevuld door Poolse, Duitse, Scandinavische en Nederlandse teams. Daarnaast was er een nationaal team vanuit Israël aanwezig met een aantal renners van Israel Premier Tech. Naast Sensa Kanjers voor Kanjers werd Nederland vertegenwoordigd door ABLOC en Allinq, mét (oud) kanjer Marc Janssen in de auto.

Etappe 1: Teresin – Teresin (168 km)

De eerste dag begon regenachtig en koud, maar dat weerhield onze renners niet om vol goede moed aan de start te verschijnen. Een parcours van 168 km, verdeeld over 8 ronden van 21 km, lag voor hen klaar. Rick Hezeman nestelde zich al snel in een kopgroep van 4 renners, die zo’n 30 km standhield. Later wisten 8 renners een ontsnapping te realiseren, maar helaas was er geen Kanjer bij. Steyn Lamberink belandde in de laatste groep, maar wist toch de finish te halen.

In de finale was er een schrikbarend moment: Eskil Huiting viel hard en had een gebroken helm, een gekneusde enkel en diverse schaafwonden. Ondanks deze moeilijke situatie slaagde hij erin om de finish te bereiken, en gelukkig zou hij de volgende dag weer kunnen starten. Uiteindelijk eindigde de etappe in een massasprint, waarbij Bram Leerkes als 13e en Rick Hezeman als 14e over de streep kwamen. Luuk Verbruggen eindigde als 26e, Rik van der Wal als 87e, Steyn Lamberink als 133e en Eskil Huiting als 146e. De Israëliër Kogut ging er vandoor met de winst, net voor Rouffaer (Allinq) en Pluto (ABLOC). Tot onze vreugde eindigden we die dag als eerste in het ploegenklassement, een beloning voor het afzien in erbarmelijke weersomstandigheden! Het was een dag waarin onlustgevoelens werden overwonnen om sterker uit de “strijd” te komen.

Etappe 2: Grodzisk Mazowiecki – Grodzisk Mazowiecki (176 km)

Op de tweede dag van de rittenkoers zetten de renners hun snelle rit voort, waarbij 176 km op een rondje van 22 km moesten worden afgelegd. Eskil Huiting was weer in goede conditie na zijn val van de vorige dag. Afspraak was dat er altijd een Kanjer zou meegaan in een grote ontsnapping. In een vroege ontsnapping van 10 renners was helaas niemand van ons team vertegenwoordigd. Het geluk was niet aan de zijde van Rick Hezeman, die twee keer lek reed en ook ten val kwam. Gelukkig kon hij zijn weg vervolgen, maar na afloop had hij last van hoofdpijn en een pijnlijke knie. Ondanks deze tegenslagen stond hij zijn ploeggenoten bij als captain.

Een kopgroep met Luuk Verbruggen ontstond, waarbij ook renners van Allinq en ABloc vertegenwoordigd waren. Hun voorsprong liep op tot boven de 2 minuten, maar uiteindelijk werden ze weer ingerekend door het peloton. Opnieuw eindigde de etappe in een massasprint, waarbij Eskil Huiting als 8e, Bram Leerkes als 14e en Luuk Verbruggen als 18e eindigden. Net als gisteren was het Kogut die naar de overwinning sprintte, gevolgd door de Duitser Lührs en Rudyk van Voster ATS.  Ook op de tweede dag wonnen we het ploegenklassement en behielden onze positie als eerste in het ploegenklassement. Een geweldige prestatie van het hele team, klaar om de derde rit aan te gaan, met kasseistroken als extra uitdaging.

Etappe 3: Plonsk – Plonsk (154 km)

Op de derde dag ging het avontuur weer verder. De regen kwam met bakken uit de lucht, wat leidde tot valpartijen en lekke banden. Verschillende schermutselingen deden zich voor in het peloton, waarbij ook onze Kanjers betrokken waren. Een groep van 12 renners slaagde erin te ontsnappen, maar helaas zat er geen enkele Kanjer bij. Gelukkig werden ze uiteindelijk weer teruggepakt. Helaas kreeg Steyn Lamberink te maken met pech toen zijn ketting vastliep, maar hij zette door en voltooide de etappe. Door een massale valpartij brak het peloton in tweeën, met 3 Kanjers in de voorste groep. Allinq deed het werk, maar Israël sloot de bres. Onderweg waren er weer drie tussensprints, waar helaas geen punten en seconden voor ons te behalen waren.

Op luttele kilometers voor de finish vond opnieuw een valpartij plaats, waarbij Rick Hezeman en Rik van der Wal betrokken waren. Rick viel opnieuw hard, maar gelukkig kon hij verder rijden. Helaas vandaag geen top 10 notering maar drie kanjers eindigden bij het eerste peloton. Eskil (16), Bram (19), Luuk (38). Rik (112), Rick (122) en Steyn (127) kwamen later over de finish. Voor de derde dag op rij was het Kogut die ervandoor ging met de overwinning, ook vandaag gevolgd door Lührs en een renner van Voster ATS, deze keer was het Papierski.

Na de etappe werd besloten af te wachten of Rick de volgende dag nog zou kunnen starten. Het was een zware dag voor het hele team, maar ze bleven vastberaden om hun best te doen en te strijden voor een goede klassering in het ploegenklassement.

Etappe 4: Kozienice – Kozienice (166 km)

De vierde en laatste dag van de Dookola Mazowsza was aangebroken. Een massasprint was onvermijdelijk. Deze keer werd deze gewonnen door Rudyk (Voster ATS) met wederom Lührs op de tweede plaats, gevolgd door Rasch van ABLOC. Onze Kanjers eindigden ook voorin, Eskil Huiting als 13e, Bram Leerkes als 20e, Luuk Verbruggen als 24e en Rik van der Wal als 25e over de finish kwamen. Er heerste echter triestheid in het team, want hoewel we dachten dat we het ploegenklassement hadden gewonnen, bleek dit niet het geval te zijn. Door een breuk in het peloton en 3 renners van ABloc bij de eerste 18, werden er tijdswaarnemingen gedaan waardoor we genoegen moesten nemen met de tweede plaats. Het was een teleurstelling voor onze Kanjers, maar dit hoort bij de sport.

Ondanks de tegenslagen en uitdagingen tijdens de Dookola Mazowsza, kunnen we trots zijn op het doorzettingsvermogen en de inzet van het team Sensa Kanjers voor Kanjers. Ze hebben gestreden en zich van hun beste kant laten zien. Het was een intensieve en leerzame ervaring, waarbij ze als een hecht team samenwerkten om hun doelen te bereiken. Met de steun en het harde werk van hun begeleiders, mecanicien en ploegarts, kunnen we terugkijken op een succesvolle rittenkoers.

Puchar MON

Vandaag de laatste koersdag in Polen, met op het programma de Puchar MON klassieker. Voor Sensa Kanjers voor Kanjers ging Eythor van start in plaats van Rick. Het parcours beloofde veel uitdagingen en op de mooie route waren er talloze schermutselingen tussen de renners. Ondanks het harde werk en de inzet van het team, resulteerde de wedstrijd opnieuw in een massasprint.

De Kanjers hebben alles gegeven en hebben wederom bewezen dat ze ware doorzetters zijn. In deze 1.2 koers, de tweede in slechts zes dagen tijd voor Eythor, liet hij zien dat hij niet alleen als renner, maar ook als mecanicien uitblinkt. Hij heeft voortreffelijk werk verricht en ondanks vier dagen niet op de fiets te hebben gezeten, heeft hij de koers met trots uitgereden. Een bewonderenswaardige prestatie!

In de einduitslag van de Puchar MON klassieker behaalden onze Kanjers wederom een geweldige prestatie. Eskil Huiting eindigde op een knappe 10e plaats, gevolgd door Bram Leerkes op de 20e plaats en Luuk Verbruggen op de 22e plaats. Rik van der Wal eindigde op de 44e plaats, terwijl Steyn Lamberink de 100e plaats behaalde. Eythor, met zijn tweede 1.2 koers in vijf dagen, eindigde op een respectabele 116e plaats. Het was de Pool Rudyk van Voster ATS die naar de winst reed, gevolgd door Roemeens tijdritkampioen Grosu (voorheen Drone Hopper renner) en Dennis van der Horst (Allinq)

Maar ook als team presteerden de Kanjers uitstekend. Het ploegenklassement werd in de wedstrijd opgenomen en daar lieten onze Kanjers weer hun klasse zien. Met maar liefst 28 deelnemende ploegen behaalden ze een zeer eervolle tweede plaats. Een prestatie om trots op te zijn!

Met deze prachtige week achter de rug, willen we graag onze dank uitspreken aan Gerrit, Eythor en de zes onverschrokken Kanjers. Hun toewijding, inzet en teamwork hebben gezorgd voor een succesvolle week vol uitdagingen en overwinningen. We kijken vol verwachting uit naar wat de toekomst zal brengen voor Sensa Kanjers voor Kanjers, want met deze mentaliteit zullen ze zeker blijven schitteren! #KettingNaarRechts