Pech sleutelwoord in Parel van de Veluwe

De Parel van de Veluwe is normaal één van de mooiste Nederlandse klassiekers. Dat bleek ook dit jaar wel weer aan het sterke deelnemersveld dat aan het vertrek stond in Harderwijk. Dit jaar was er echter weinig te genieten voor de Kanjers. Een zware valpartij, een ziekenhuisbezoek, veel materiaalschade en de voorkant van de ploegleidersauto in de prak. Het was het eindresultaat van een teleurstellende editie van de Parel van de Veluwe.

In de stromende regen verzamelde het team aan het begin van de middag in Harderwijk. De opstelling voor de wedstrijd bestond uit Marc Janssen, Nick Kweldam, Mark Olieman, Mark Schreurs, Ruben Ubels en Felix Wolbert. Om half vier werd het startschot gegeven voor een koers over 180 kilometer. Na een uurtje koers vind er op de gladde provinciale wegen een massale valpartij plaats midden in het peloton. Ook Marc is een van de vele slachtoffers. Hij kan door een afgebroken derailleur niet verder op zijn eigen fiets en moet verder op de reservefiets. Bij het terugrijden naar het peloton merkt hij echter wel dat er iets mis is met zijn pols.

Doordat er inmiddels meer valpartijen zijn geweest wordt de koers in Garderen stilgelegd. Nick is omdat moment net met enkele renners ontsnapt, maar door de neutralisatie viel die kopgroep terug in het peloton. De gevallen renners keren terug en na korte tijd wordt de koers weer vrijgegeven. Na de herstart probeert Marc het nog wel, maar hij ondervindt te veel hinder van zijn pols. Uit een onderzoek in het ziekenhuis van Harderwijk bleek deze gelukkig niet gebroken. Hij zal waarschijnlijk dan ook vrij snel weer terug op de fiets zitten.

Ondertussen ontstond er in het peloton een grote kopgroep van twintig renners, zonder een van de Kanjers. In de bevoorrading stapte Nick af met knieklachten, ook uit voorzorg voor de belangrijke Clubcompetitiewedstrijd van aanstaande zaterdag. Het peloton zag de koplopers uiteindelijk niet meer terug. Maurits Lammertink van CT Jo Piels wist de koers uiteindelijk te winnen. Voor onze renners zat er niet meer in dan een klassering in het peloton. Na de finish bleek dat ook de ploegleidersauto niet ongeschonden uit de koers was gekomen, na een botsing met de auto ervoor in de karavaan. Tot overmaat van ramp wordt het wiel van Ruben op de parkeerplaats ook nog in de prak gereden gereden door een auto. Kortom: wonden likken, snel vergeten en weer focus op de volgende koers.