Olieman en Janssen kort in Limburg en Ronostrand

De afgelopen dagen stonden er drie klassiekers op het programma: de Ronde van Limburg, de Ronde rond het Ronostrand en de Omloop van de Hoeksche Waard. In de Limburgse heuvels wist Mark Olieman een veertiende plaats te pakken, in de Groningse klassieker rond het Ronostrand kwam Marc Janssen als vijftiende over de meet. In de Omloop van de Hoeksche Waard was Daan van den Esschert de beste renner op de 28e plaats.

Ronde van  Limburg
Nadat afgelopen jaar de Ronde van Limburg vanwege organisatorische redenen helaas niet door kon gaan, stond deze oude klassieker dit jaar wel weer op de kalender. Namens het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam stonden Bor Houwers, Xaf Houwers, Mark Olieman, Timon Ratering, Mark Schreurs en Gijs Verdick aan het vertrek. Het relatief kleine peloton leidde tot een voor Nederlandse begrippen ongewoon rustige en relaxte neutralisatie. Deze rust was van korte duur, na het startschot was er een spervuur aan demarrages. Zo’n beetje alle ploegen hadden schijnbaar de opdracht mee gekregen dat ze bij de vroege vlucht moesten zitten, hierdoor duurde het lang voor er een groep weg reed. Bij de negen renners die uiteindelijk vertrokken was helaas geen renner van ons. Na een aantal kilometers ‘gewandeld’ te hebben nam Koga de verantwoordelijkheid op zich en zijn ze gaan rijden om de kopgroep terug te krijgen.

Na ruim 100 kilometer koers werd de kopgroep teruggepakt en ging het tempo omhoog. Na Xaf die al eerder in de moeilijkheden gekomen was kwamen ook Mark Schreurs, Timon en Bor terecht in groepjes op achterstand. Mark Olieman en Gijs waren door de heren vooraan afgezet zodat ze mee konden strijden om de prijzen. Tijdens de laatste beklimming van de Snijdersberg reed de definitieve kopgroep van acht renners weg. Voor Gijs en Mark lag het tempo te hoog om met deze groep mee te kunnen. Een achtervolging kwam nooit goed op gang, daardoor pakte de kopgroep snel 45 seconden en waren ze uit het zicht. Het restant van het peloton brak in de resterende plaatselijke omlopen nog een aantal keer, maar uiteindelijk werd er door een grote groep gesprint voor plaats negen. Mark Olieman werd na een goede sprint op de Adsteeg uiteindelijk 14e. Gijs Verdick kwam ten val in de laatste kilometer en werd 34e.

Ronde rond het Ronostrand
In het Groningse Roden stond de voorlaatste wedstrijd van de KNWU Clubcompetitie Noord op het programma. André Peulers, die zijn klassiekerdebuut maakte als ploegleider, had in de Ronde rond het Ronostrand de beschikking over een ploeg met Simon Bargeman, Daan van den Esschert, Marc Janssen, Robert de Jong, Felix Wolbert en Wessel Zennipman. Er werd gestart zonder uitgesproken kopman, maar wel met de opdracht om attent te koersen. Het eerste uur werd afgewerkt in 48 kilometer per uur, waardoor uitvallen geen kans van slagen hadden. Met name de renners die een dag eerder al een klassieker gereden hadden, merkten dit in het eerste deel van de wedstrijd nog goed in de benen. Daarom waren het vooral Robert en Wessel die in de eerste honderd kilometer mee sprongen met kansrijke ontsnappingen.

In de vierde grote ronde van 35 kilometer probeerde de NWVG het op de kant te zetten. De Kanjers zagen dit gebeuren en zaten grotendeels voorin. Uiteindelijk slaagde de Groningse formatie er niet in om veel leed te veroorzaken, al weet er snel daarna wel een groep te ontsnappen. Hierin echter geen Kanjers. In de laatste plaatselijke rondes weten Marc, Daan en Wessel zich goed van voren te handhaven. Slechts twee sprinters in het peloton weten in de laatste meters nog over de koplopers heen te springen. De rest van het peloton blijft net achter deze renners. Marc wordt hierdoor uiteindelijk vijftiende. Doordat Daan (21e) en Wessel (37e) ook kort rijden werd het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam vierde in het ploegenklassement en stijgen ze drie plaatsen naar de negende plaats.

Omloop van de Hoeksche Waard

Zaterdag 31 mei stond de Omloop van de Hoeksche waard op het programma. Een eendagswestrijd in het kader van de Clubcompetitie Zuid. Aan de start stonden Daan van den Esschert, Felix Wolbert, Marc Janssen, Ruben Ubels en Tjalling Reijmer. De begeleiding was in handen van Fred de Kinkelder en Koen Beerten. De omstandigheden waren erg mooi om te koersen wat zou leiden tot een gemiddelde snelheid van 45,4 km per uur. De opdracht van ploegleider Fred was duidelijk: “na 120 kilometer zal de koers losbarsten en moeten wij erbij zitten om finale te rijden.”

Op het zeer bochtige parcours bleek het echter lastig om de juiste positie te behouden. Na 120 kilometer reed er een kopgroep van 10 man weg zonder Kanjers. Kort daarna brak het peloton in twee groepen. Daan (afgelopen weken in zeer goede vorm) kon zich handhaven het eerste deel en sprintte naar een 28e plek, Ruben en Marc kwamen in het tweede deel van het peloton terecht en finishten als 64e en 65e. Felix en Tjalling moesten na 140 kilometer de koers verlaten. Felix had met brute kracht zijn crankstel in tweeën getrapt. En Tjalling had onregelmentair gehandeld bij het terugkeren naar het peloton.