Klassiekerseizoen ten einde met Groeistadklassieker

Met de Groeistad Klassieker is afgelopen zaterdag het klassiekerseizoen afgesloten. Het leek lang uit te draaien op een massaspurt, maar in de finale wisten negentien renners toch te ontsnappen. Onze ploeg mistte teleurstellend de slag, waardoor zij niet om de prijzen konden strijden. Een 24e plaats was het hoogst haalbare.

In Amersfoort stonden Bor Houwers, Xaf Houwers, Marc Janssen, Nick Kweldam, Tjalling Reijmer en Ivo Stronks aan het vertrek voor de wedstrijd over 172 kilometer. De laatste klassieker op de kalender van 2013 was voor de zes renners een extra motivatie om nog eenmaal alles uit de kast te halen. Na het startschot verliet het peloton Amersfoort om via Scherpenzeel, Renswoude en Veenendaal koers te zetten richting de Amerongse Berg. Direct na de eerste bergsprint stond er een uitroepteken op de plattegrond. De dijk van Amerongen naar Wijk bij Duurstede is altijd een belangrijke scherprechter tijdens deze wedstrijd. De meeste Kanjers reden dan ook attent van voren, maar het echte strijdgeweld bleef dit jaar uit. Een kopgroep werd door enkele ploegen gecontroleerd binnen handbereik gehouden.

Ook de Ruiterberg (2 keer), Leersumse Berg, een tweede keer Amerongse Berg en de Pyramide van Austerlitz zorgden niet voor een serieuze schifting. Toen er weer koers gezet werd richting Amersfoort leek alles erop dat ook deze editie van de Groeistad Klassieker uit zou gaan draaien op een massasprint. Een geruststellende gedachte voor onze rappe kopman Nick Kweldam, die in een uitstekende vorm steekt.

Toch verliep de finale niet zoals gehoopt. Een eerste domper kwam op ruim dertig kilometer van de finish, als Marc en Bor betrokken zijn bij een valpartij in het midden van het peloton.  Bor hield het voor gezien, Marc probeerde nog terug te komen in het peloton. Helaas vormden gesloten spoorbomen tijdens de achtervolging voor een extra obstakel. Toen achterin het peloton vervolgens ook nog eens gaten ontstonden bleek het onmogelijk nog terug te keren. Met twee Kanjers minder in het peloton rijdt er in de finale onverwachts toch een flinke groep van negentien weg. Onze renners rekenden hier niet op en missen ongelukkig de slag. Nick weet zich in de sprint om de twintigste plek nog voorin te plaatsten en wordt uiteindelijk 24e. Ivo, Tjalling, Xaf en Marc werden respectievelijk 46e, 65e, 78e en 122e.

Bron: wveemland.nl