Kanjers op buitenlands avontuur in Carpathian Couriers Race

Ook dit jaar was Sensa Kanjers voor Kanjers aanwezig bij de Carpathian Couriers Race. Met volle moed stonden vijf van onze jongens aan de start in Boedapest: Huub Deelstra, Kars ten Boske, Steyn van der Veen, Jip Steman en Mart van Hoorn. Hiervan twee eerstejaars die veel buitenlandse ervaring opdoen tijdens deze etappekoers.

Proloog: Boedapest (2,05  km)

De eerste dag begon met een loodrechte proloog van iets meer dan 2 kilometer door een van de straten van de Hongaarse hoofdstad. Deze werd gewonnen door de Italiaan Nicolo Buratti, Deelstra was de best geëindigde van ons team met een 32ste plaats. Door de korte afstand waren de verschillen klein, de andere renners eindigen binnen 5 seconden na Deelstra.

Etappe 1: Stará Lubovna – Stará Lubovna (138,4 km)

Na een reis- en rustdag deed de koers zich verder in Polen, vandaag een etappe met start en finish in Stará Lubovna. Onderweg werden twee beklimmingen tweemaal aangedaan, waaronder een met een onverhard stuk. Helaas viel Kars ten Boske al snel uit met een sleutelbeenbreuk en werd afgevoerd met de ambulance. We moesten door met vier man. Uiteindelijk reed er een kopgroep weg, welke stand hield tot aan de finish. De Kroaat Miholjevic wist uiteindelijk de sprint te winnen in deze groep en kroonde zich tot klassementsleider. Steyn van der Veen sprintte knap als 6de van het peloton over de meet, wat hem een 10de plaats in de etappe opbracht.

Etappe 2: Piwniczna-Zdrój – Niedzica Zapora (149 km)

Ook vandaag kregen de renners de nodigen hoogtemeters voorgeschoteld (2085 meter) met een flink aantal gecategoriseerde beklimmingen. Helaas was het onze Mart van Hoorn die kampte met ziekte maar kon toch nog sterk standhouden en de etappe uitrijden. De winst ging naar Mika Heming die Buratti en Papierski klopte in de sprint van het peloton. Steyn van de Veen sprintte weer mee vandaag en eindigde als 14de, Deelstra eindigde in de voorste groep en Steman kwam anderhalve minuut later over de meet. Voor Mart was het geluk dat er morgen enkel nog een klimtijdrit op het programma stond. De geplande etappe 3 werd namelijk afgelast vanwege organisatorische omstandigheden.

Etappe 3: Klimtijdrit Vysoké Tatry (3,2 km)

De laatste rit voor de kanjers, een klimtrijdrit van 3,2 kilometer à 8,2% gemiddeld. Ondanks zijn maagproblemen ging Van der Veen toch van start en wist zo de Carpathian Courriers Race uit te rijden. De tijdrit werd gewonnen door Martinelli (Bardiani), het klassement was voor de winnaar van etappe 1: Miholjevic. Deelstra noteerde met een 41ste tijd het beste resultaat voor de Kanjers in de tijdrit en klom naar een 39ste plaats in het eindklassement. Van der Veen eindigde de tijdrit als 65ste (42ste algemeen klassement),  Steman als 47ste (48ste algemeen klassement) en Van Hoorn als 51ste (76ste algemeen klassement).

Nabeschouwing:

Onze Jip Steman was als captain aangesteld deze koers en heeft hierbij veel geleerd. Mart van Hoorn heeft sterk de ronde uitgereden en ervaring opgedaan. Huub Deelstra wordt steeds beter en kan daar zeker mee verder. Steyn van der Veen heeft een aantal keer mooi meegesprint en ook ervaring opgedaan.

De renners en staff heeft een mooie tijd gehad waar ze op voort kunnen borduren. Het is niet per se het resultaat waar ze op gehoopt hadden maar ze hebben wederom veel geleerd in de Carpathian Courriers Race! Op naar de volgende koersen.