In gesprek met Giro deelnemer en oud kanjer Gijs Leemreize

De Giro d’Italia is afgelopen vrijdag gestart met een oude bekende aan het vertrek: Gijs Leemreize. Hij staat met Jumbo-Visma aan de start en vervangt Chris Harper, die wegens een val niet meerijdt. Voor de start mochten we hem meen aantal vragen stellen over zijn eerste grote ronde:

Allereerst gefeliciteerd dat je de Giro mag rijden! Kwam het als een grote verrassing dat je Chris Harper mocht vervangen?

Ik wist al wel dat ik eerste reserve was en dat de kans reëel was dat ik de Giro zou mogen rijden. Toen ik hoorde dat ik mee mocht was ik blij dat ik m’n eerste grote ronde mag rijden. Maar het is natuurlijk ook zuur voor Chris.

Hoe heb je je voor kunnen bereiden op deze Giro?

Ik hoorde pas de zondag voor de Giro dat ik mee mocht, toen zat ik nog in de ronde van Romandië. Daarom heb ik me niet echt specifiek voor kunnen bereiden. Na Romandië was het eigenlijk zaak om zo fris mogelijk te starten aan de Giro, dus het was vooral rusten.

In de Tour van Romandië reed je sterk op kop van het peloton. Gaan we je daar vaker zien deze ronde?

– Het hangt er een beetje vanaf hoe we er in het klassement voorstaan na de eerste paar lastige ritten. In eerst instantie hoeven wij niet te controleren waarschijnlijk, omdat we niet echt de topfavoriet hebben voor de eindwinst.

Heb je persoonlijke doelen die je na gaat streven deze Giro?

Voor nu heb ik eigenlijk geen specifieke doelen. Allereerst hoop ik de eerste dagen goed door te komen en goed te herstellen. Zo kan ik later in de Giro ook nog van waarde zijn voor de ploeg.

Kijk je op tegen drie weken koersen op het hoogste niveau?

– Ik ben vooral benieuwd hoe ik drie weken koers verteer, ik kijk er zeker niet tegenop! We bekijken het dag per dag.

Hoe schat je de kansen in van je teamgenoten Foss en Dumoulin?

Volgens mij zijn ze goed in vorm! Dus een mooie klassering in het eindklassement zit er zeker wel in voor hen. Om welke plekken dat gaat worden vind ik lastig te zeggen.

Naar welke etappes kijk je het meeste uit?

De lastige ritten, daar kan ik hopelijk van (grote) waarde zijn voor de ploeg. (edit: blijkbaar ook naar de rit naar de Etna want hij zit in de vlucht!)

Bedankt voor je tijd en antwoorden, we wensen je heel veel succes en plezier deze grote ronde!

– Dankjewel! Ik wil iedereen van Sensa – Kanjers voor Kanjers nog bedanken voor de twee mooie jaren! In die jaren heb ik me goed kunnen ontwikkelen en mede daardoor rijd ik nu in de Giro d’Italia.