Doorstroom drie talenten kroon op seizoen

Het einde van 2021 nadert met rasse schreden. De decembermaand is het uitgelezen moment om terug te blikken op het afgelopen wielerseizoen. Ondanks corona zijn we er ook dit jaar zijn weer in geslaagd om onze te renners te challengen het beste uit zichzelf te halen, zowel sportief als persoonlijk. Een recordaantal van drie renners tekenden ook nog eens een contract bij een continentale ploeg.

 Het twaalfde seizoen van het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam begon met de teampresentatie. Dit jaar niet als gebruikelijk in een overvolle zaal, maar in de studio van MediaCows in Doetinchem. Door middel van een mooie uitzending werden de nieuwe renners voorgesteld en de ambities voor het jaar uit de doeken gedaan.

Kort na de teampresentatie ging het seizoen daadwerkelijk van start. De voorjaarskoersen waren door corona naar het najaar verplaatst. Geen Ster van Zwolle dus, maar de Poolse etappekoers Tour of Malopolska was de seizoensopener van 2021. In de proloog gaven de Kanjers direct hun visitekaartje af, want met een vijfde (Joren), tiende (Sam) en elfde (Jelle) plaats wonnen ze het ploegenklassement. Vanuit Polen werd doorgereisd naar de Int. Raifeisen Oberösterreich Rundfahrt. Daar zorgde Joren in de proloog voor de eerste podiumplaats van het seizoen, hij werd derde.

Topklassering op NK
Een week later was het tijd voor één van de hoogtepunten van het seizoen: het NK Beloften rond de VAM-berg in Drenthe. Joren reed al snel weg met zes continentale renners. Halverwege de koers werd al duidelijk dat zij mochten uitmaken wie nationaal kampioen ging worden. Uiteindelijk reed Joren naar een verdienstelijke vijfde plaats, het beste resultaat ooit op een nationaal kampioenschap. De verdiensten van Joren bleven ook niet onopgemerkt bij de bondscoach, want hij selecteerde Joren voor de Nations Cup (l’Etiole d’Or).

Veel Nederlandse koersen werden tijdens de zomer nog afgelast, maar gelukkig konden we de nodige koersen in het buitenland rijden. Zo werd er gereden in de Dookola Mazowsza en de Puchar MON (Polen) en L’Estivalle Bretonne (Frankrijk). Ondertussen werden bij sponsor De Twee Bruggen veel kinderen blij gemaakt met kidsclinics door onze renners.

Goede resultaten in augustus en september
Eind augustus was het ook weer tijd voor een koers op Nederlandse bodem: de Ronde van de Achterhoek stond op het programma. In de live-uitzending op Omroep Gelderland kwam de ploeg diverse malen in beeld. Tegelijkertijd werd er ook weer in Polen gekoerst. In de Carpathian Couriers Race reden Joren (vijfde) en Kars (twaalfde) naar korte plaatsen in het algemeen klassement. Ook op eigen bodem werden top tien plaatsen genoteerd in klassiekers. Sam werd in de PWZ Zuidenveldtour (UCI 1.2) tiende en Kars behaalde dezelfde notering in de Ronde van Midden-Brabant.

Podium
Ook in de criteriums werd er gescoord: Joren werd tweede in de Ronde van Goor, tweede in het criterium van het Finaleweekend van de Clubcompetitie en begin oktober ook nog derde in de nationale cyclocross van Heerde. Jelle Johannink werd tweede in Steinfurt en een dag later in Telgte (Maarten werd vijfde) en eindigde kort in Enschede (vijfde) en Hengelo (vierde). Dankzij deze laatste twee resultaten werd hij eindwinnaar van de VIRO Criterium Cup Twente.

Doorstroom
De sportieve resultaten zijn belangrijk, maar de persoonlijke ontwikkeling van onze renners staat op de eerste plaats. Joren Bloem wist zich dankzij zijn prestaties al snel in de kijker te rijden van het ABloc Continental Cyclingteam. Wouter van de Weerdhof en Sam Gademan mochten aan het einde van het seizoen een handtekening zetten onder een overeenkomst met het nieuwe Allinq Continental Cyclingteam. Nooit eerder wisten drie coureurs in één seizoen de overstap te maken naar een continentale ploeg. Wouter reed een jaar bij onze ploeg, Joren en Sam wisten de afgelopen jaren bij onze ploeg stap voor stap te groeien, als persoon en als renner. We zijn er dan ook trots op dat we als ploeg een bijdrage hebben kunnen leveren aan de ontwikkeling van deze renners!