Bomvol koersweekend in Noord-Nederland

Met maar liefst drie wedstrijden kijken we terug op een druk koersweekend. Zaterdag stonden de Ronde van Overijssel (UCI 1.2) en de Ronde van Zuid Oost Friesland op het programma, gevolgd door de Dorpenomloop Drenthe een dag later.

De Ronde van Overijssel is altijd een belangrijke koers voor onze ploeg. Voor een deel van de renners is de regio bekend trainingsgebied en daarnaast komt hoofdsponsor Sensa uit de regio. Namens onze ploeg stonden Arjan Hofman, Wim Kleiman, Lorenzo Harbers, Timon Ratering, Jelle Johannink, Christian Varweg en Nick Kweldam aan de start. Het deelnemersveld onderging dit jaar een upgrade met twee Pro Continentale formaties aan het vertrek: Roompot-Oranje Peloton en Sport Vlaanderen (België). Het bleek een voorbode van een waar slagveld. Slechts zeventig renners wisten de finishlijn te behalen. Wim was op de 25e plaats de enige Kanjer in de uitslag, waarin maar weinig clubrenners te vinden zijn.

RTV Oost maakte een mooie reportage van de Ronde van Overijssel.

Ronde van Zuid Oost Friesland
In de Ronde van Zuid Oost Friesland stonden Maarten Lubbers, Wessel Zennipman, Mark Schreurs, Marc Janssen, Yannick Vrielink en Bor en Xaf Houwers aan het vertrek voor een wedstrijd over 180 kilometer met veel wind en open landschappen. De ploeg ging voortvarend van start en nam het initiatief om de boel op de kant te zetten. Dit gebeurde verschillende keren, maar echt breken deed het tot in de finale niet. Het tempo lag echter constant hoog en Marc en later ook Mark moesten het peloton laten gaan. Ondertussen kreeg Yannick af te rekenen met materiaalpech en was zijn koers ook over.

In de finale reed er een groep van elf renners weg, helaas zonder Kanjers. In het achtervolgende peloton sprintte Maarten naar een 24e plaats. Een knap resultaat voor onze eerstejaars.

Dorpenomloop Drenthe
De ploeg in Friesland van een dag eerder is aangevuld met Nick Kweldam, die goede herinneringen heeft aan de Dorpenomloop Drenthe. Hij is hier tweemaal als tweede geëindigd. Vandaag staat er veertien kilometer aan Drents keien op het programma, in een koers met een totale afstand van 167 kilometer. Onder een stralende zon vertrekken de renners om 12.00 uur vanuit Assen.

In het begin is er een spervuur aan demarrages Nick zit samen met Mark goed van voren. Uiteindelijk is het Mark die in de kopgroep van zes renners zit. Het peloton lijkt het in eerste instantie te laten begaan, maar tot twee keer toe komt het peloton zeer dichtbij. Uiteindelijk krijgt de groep de zegen en loop de voorsprong op naar 2,5 minuut. Deze verdwijnt echter als sneeuw voor de zon als de eerste keienstrook bij Exloo opdoemt. Op het moment dat de kopgroep wordt teruggepakt en gaat het peloton op een lint. Nick raakt op dat moment betrokken bij een valpartij en moet de strijd staken. Gelukkig blijkt het achteraf zonder veel erg.

Net voor de keienstrook onstnappen opnieuw zes renners, helaas dit keer zonder een Kanjer. Uiteindelijk blijven er nog vijf Kanjers in het peloton over. De kopgroep wordt teruggepakt en een sprint moet uitmaken wie de koers op zijn naam schrijft. Dat wordt Johim Ariesen van de Metec-TKH ploeg. Onze eerstejaars weten zich goed te positioneren en Maarten en Yannick worden respectievelijk 29e en 30e.