Beloften boeken goede resultaten in Carpathian Couriers Race

Afgelopen week reden wij de Carpathian Couriers Race UCI 2.2 U23 in Polen, Slowakije en Hongarije. Namens de Kanjers stonden Gijs, Joren, Jip, Sam en Bastiaan aan het vertrek. Het was bijzonder om hier te starten.

Na een lange reis was op dinsdagavond de proloog van 1.4km in de stad Lublin, bijna in Oekraine. Bij de verkenning van de zeer smalle en technische proloog was Joren ten val gekomen in de haarspeld bocht door grind. Desalniettemin wist hij een fantastische proloog neer te zetten! Hij stond lang 1e maar werd uiteindelijk 2e! Ook Sam reed erg sterk en werd knap 3e. Hierdoor stond Joren 1e in het jongerenklassement en hing de sprinttrui om de schouders van Sam. Jip was 3e van de ploeg en 21e geworden en dus wonnen ook het ploegenklassement. Een mooie bos bloemen en een knuffel beer was een souvenir voor de renners.

De dag erna was een merendeel vlakke etappe van Polaniec naar Tarnow van 145km. Het leek echter dat het uit elkaar zou spatten in waaiers. Er stond namelijk een harde wind en er werd gereden in open velden rondom de Wisla. De Kanjers reden attent voorin, maar uiteindelijk bleef toch alles bij elkaar ondanks de vele uitlooppogingen. Na 80km was de enige klim van de dag. Bovenop reed er een kopgroep weg met van ons Sam erbij. Ze kregen al snel 2min, mede door het goede afstop werk van de Kanjers. Uiteindelijk is de kopgroep nog in tweeën gesplitst door de glooiende finale en werd Sam 1e van het 2de deel. Dit resulteerde in een 9e plaats. De overige Kanjers finishten in het peloton op iets meer dan 2min.

De 2e etappe gingen we de heuvelzone in. Een rit van 142.5km van Tarnow naar Nowy Sacz. Er waren 4 bergsprints en hier had Gijs zijn zinnen op gezet. Na 19km was er de 1e klim en Gijs werd goed 2e. Hierna was er een tussensprint voor punten en bonificaties. Jip trok de sprint aan en Sam pakte nog 2 seconden en punten mee. Daarna ging het rustig met wind tegen naar de tweede categoriseerde klim. Een muur van 1.5km met stukken van 15%+. De Kanjers zaten goed voorin. Gijs kreeg bovenop een gaatje, omdat Joren het stil gooide. Gijs kwam uiteindelijk in een kopgroep van 5. Ze kregen 5min voorsprong door het goede afstop werk van de Kanjers. Na 90km was er nog een zware klim. Hier brak het peloton in allemaal groepen. Joren zat in het 2e groepje. Jip en Sam daarachter. Bastiaan daarachter. De voorsprong van Gijs slonk, maar hij wist alle bergpunten te verzamelen en wist dat hij de trui aan mocht de dag erna! Er sloot in de finale een groepje aan bij de kopgroep. Gijs werd uiteindelijk 10e en stond 6e in het algemeen klassement. Joren finishte in de groep erachter. Jip daar weer achter. Sam in een andere groep en gelukkig wist Bastiaan die een erg zware dag had op tijd binnen te komen.

De 3e etappe startte in Oswiecim. Het was een rit van 112km naar Jablonka en het zou veel gaan regenen. De Kanjers mistten de slag en moesten het gat dichten. Gijs zou dan namelijk nog wat bergpunten kunnen pakken. Jip was na 44km betrokken bij een valpartij en moest verder op de reservefiets. Jip kwam wel terug voor de heuvelzone. Ondertussen reden de andere Kanjers hard op kop om het gat te dichten. Dit had als gevolg dat Gijs knap bergpunten pakte in de heuvelzone en zijn trui behield. Sam finishte in de groep achter Gijs en ook de andere Kanjers kwamen op tijd binnen.

Dag 4 was een rit in Slowakije. Hier stond een echte bergrit op het programma van 120km, Poprad-Poprad. Gelukkig bleef het die dag wel droog. Op de 2e klim van de dag moest Bastiaan helaas het peloton laten gaan en ook Jip kon het wat later niet meer bij benen. De 3e klim pakte Gijs knap de bergpunten en moest ook Joren de groep laten gaan. De lange en laatste echte klim naar Prislop op 1140m hoogte was ook net te lang voor Sam. Gijs daarentegen pakte wederom de bergpunten! Sam eindigde uiteindelijk in een groep achter de 1e groep. De andere Kanjers kwamen gelukkig weer op tijd binnen. Hierna stond er een lange autorit te wachten naar Veszprem in Hongarije van 5uur.

De laatste rit was op papier een makkelijke vlakke etappe, maar het werd een slagveld. Het was een rit van 150km van Veszprem naar Papa. Gijs moest finishen zodat hij de bergtrui definitief in ontvangst kon nemen. Ook stond hij nog 7e in het klassement dus kon hij wellicht nog wat stijgen. Het weer was echter alles behalve mooi. Het was heel koud, 2 graden, het regende de hele etappe en als kers op de taart stond er windkracht 5. Hierdoor ging het meteen op de kant. Na 1uur koers sloeg het echt uit elkaar. Joren, Sam en Gijs zaten mee in de overgebleven waaier. Bastiaan was betrokken bij een valpartij en keerde terug achter de auto. Jip moest jammer genoeg de waaier laten gaan en zijn koers was na 70km voorbij. Niet veel later was de koers ook voorbij voor Bastiaan. Gijs en Joren behaalden de finish in een uiteengeslagen 1e groep. Sam finishte in de laatste groep op tijd. Dit was een hele prestatie want van de 100 gestarte renners die dag bereikten slechts 48 de finish. Gijs won dus het bergklassement en werd uiteindelijk 11e in het algemeen klassement! Een mooie beloning voor een zware, memorabele week!