Afzien in zware omstandigheden in de Olympia’s Tour 2023

Dankbaar aan de start van de Olympia’s Tour

Net als vorig jaar mochten we weer de oudste wielerkoers van het land rijden. Dit was dit jaar niet vanzelfsprekend, tijdens het jaarprogramma stelden we vast dat er dit jaar geen Olympia’s Tour gereden zou worden door onze kanjers. Een afweging van kosten en wedstrijdtechniek. Later wisten we pas dat er twee etappes door onze mooie Achterhoek gereden werden. Daarbij kregen we meerdere vragen waarom we niet op de startlijst stonden, ons budget was al verdeeld over het seizoen. Maar met inzet van sponsoren en partners hebben we het toch voor elkaar gekregen om als Achterhoeks team aan de start te verschijnen van deze mooie meerdaagse.

Het parcours

De Olympia’s Tour neemt ons mee door Nederland met een afwisselend en aantrekkelijk parcours. De openingstijdrit wordt gereden op het TT Circuit in Assen. Hier rijden de renners twee rondes (9 kilometer) over het snelle circuit. De tweede etappe gaat van start in Assen en voert door het Drentse landschap. Hier kan de juiste windrichting waaiers veroorzaken waarbij goede positionering cruciaal is. Na 162 kilometer wordt er gefinisht in de provinciehoofdstad, Assen. In de derde etappe rijden de renners naar de prachtige Achterhoek. De start is in Gieten en via een lastige passsage over de Sallandse Heuvelrug wordt er gefinisht in Ruurlo (168 kilometer. De voorlaatste etappe start in het mooie Neede waarna de coureurs de Achterhoek achter hen zullen laten. Via de Hoge Veluwe trekken de renners naar Tiel waar twee lokale rondes worden afgewerkt. Na 161 kilometer in westelijke richting valt de finish. De laatste etappe van de Olympia’s Tour zal plaatsvinden in Zuid-Limburg. In Beek is zowel de start als de finish. Hier duikt het peloton het heuvelland tussen Maastricht en Heerlen in. Hier komen ze onder meer de Sweikhuizerberg tegen, maar ook bekendere beklimmingen zoals de Gulperberg en Keutenberg. Daarna staat de lokale ronde in Beek op het programma, met de scherprechters de Maasberg en de Adsteeg. Deze worden drie keer afgewerkt voordat de finish op de renners wacht. Een straf parcours kunnen we wel zeggen.

De renners

Voor Sensa Kanjers voor Kanjers staan de volgende renners aan de start van de 68ste editie van de Olympia’s Tour. Olav Wallinga, Christiaan Lubbers, Joppe de Heij, Bram Leerkes, Rik van der Wal en Rick Hezeman. Zij gingen de strijd aan met een internationaal deelnemersveld met onder ander sterke blokken van de development teams van: Jumbo-Visma, Lotto Dstny, Israel Premier Teach, Bingoal en Uno-X. Daarbij kwamen er verschillende straffe namen vanuit Nederlandse teams zoals VolkerWessels, Abloc, Metec, TDT Unibet en BEAT. Een deelnemersveld waar de organisatie trots op mag zijn en voor ons zeker een mooie mogelijkheid.

TT Circuit Assen, ITT 9 km

De spanning is om te snijden als de renners zich klaarmaken voor de tijdrit op het TT circuit. Er werden twee rondes van 4,5 kilometer afgelegd. De regen komt met bakken uit de hemel en de harde wind maakt de omstandigheden zwaar. Onze renners wisten een degelijke prestatie neer te zetten. Geen grote uitschieters, maar wel een mooi ervaring.

Assen – Assen, 162 km

Een lange etappe door het prachtige Drenthe met de wind als onvoorspelbare tegenstander. Het is constant waaiers vormen en proberen bij de kopgroep te blijven. Onze mannen gaan de strijd aan en weten zich goed te handhaven, maar het is zwaar. De wind trekt aan en het peloton raakt versnipperd. Rik en Bram weten zich goed van voren te handhaven, terwijl de rest van de groep strijdt om in het achterveld te blijven. Joppe moet helaas afhaken vanwege een rugblessure, maar de rest van de mannen zet door.

Gieten – Ruurlo, 168 km

Een etappe van Gieten richting Ruurlo, door het prachtige landschap van de Achterhoek. De wind schuin van voren en het is weer een zware dag voor de renners. Onze mannen blijven standvastig en weten zich goed te handhaven. Met name Rik van der Wal en Bram komen goed naar boven. Rick finisht net achter het peloton en Chris en Olav komen in een grote groep op achterstand binnen.

Neede – Tiel, 161 km

Een loodzware etappe van Neede naar Tiel, waarbij het koud en nat is en de westenwind keihard waait. De renners hebben het zwaar en het peloton valt al vroeg uiteen in waaiers. Bram, Rick en Christiaan weten zich goed te handhaven en zitten vooraan. Rik van de Wal moet helaas van de fiets om warme kleding aan te trekken en rijdt de hele dag in een tweede peloton. Olav moet vanwege een heup en rug blessure vroeg lossen en Bram valt in de finale en moet de koers verlaten. Maar ondanks deze tegenslagen blijven onze mannen strijden en geven ze niet op.

Beek – Beek, 173 km

Een nieuwe dag, een nieuwe uitdaging. De renners vertrekken door het heuvelachtige Limburg, waar de koude en natte omstandigheden wederom de boventoon voeren. Maar onze drie overgebleven mannen blijven vechten en doen mee in de groep. Rick moet van fiets wisselen vanwege een mechanisch defect op de Cauberg, maar weet snel weer aan te sluiten. Helaas valt Rik van der Wal na zo’n 70 km, maar hij herpakt zich snel en sluit weer aan bij het peloton. Toch wordt hij uiteindelijk uit de koers gehaald door de jury vanwege vermeend gebruik van spiegels en/of auto’s.

Afzien en doorbouwen

Al met al een week vol uitdagingen, zware omstandigheden en leermomenten in een deelnemersveld van een hoog niveau.  Onze jongens heb karakter getoond. Het is balen van de blessures en valpartijen, maar dat zo is het leven op en naast de fiets. Het is zaak om nu goed te herstellen en later in het seizoen de vruchten te plukken van deze inspanningen. Verder bouwen richting de mooie koersen die nog gaan komen! #KettingNaarRechts