Verwachtingen niet gehaald in finale KNWU Clubcompetitie

Het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam heeft de KNWU Clubcompetitie 2012 niet het gepaste slot kunnen geven. Onze ploeg, die zich knap als derde in regio Noord had geplaatst, eindigde dit weekend als elfde. Met name de ploegentijdrit verliep met een achttiende plaats niet als verwacht. Dankzij goede criteriums en een degelijke klassieker wist onze ploeg zich nog wel naar een elfde in de eindstand te knokken.

Simon Bargeman, Bor Houwers, Nick Kweldam, Mark Olieman, Ivo Stronks en Felix Wolbert stonden namens onze ploeg aan de start van het Finaleweekend van de KNWU Clubcompetitie in Emmeloord. Wolbert verving op het laatste moment de grieperige Gijs Brouwer. Het weekend werd geopend met een ploegentijdrit over 17,3 kilometer. Het vormverschil tussen onze renners bleek al snel te groot, wat een optimale samenwerking in de weg stond. Hierdoor werd niet het niveau gehaald van de ploegentijdrit eerder dit jaar. Een achttiende plaats was dan ook enigzins teleurstellend.

Criteriums
Tijdens het middagprogramma stonden twee criteriums op het programma. In het eerste criterium stonden Nick, Bor en Simon aan de start. Bor en Nick waren regelmatig betrokken bij ontsnappingen, maar er bleef geen groep weg. Daarom werd besloten te gokken op de sprintcapaciteiten van Nick. Helaas reed er in de slotfase toch een groepje weg en moest het peloton sprinten om een zevende plaats. Nick werd uiteindelijk veertiende. In het tweede criterium, waar Mark, Ivo en Felix aan de start stonden, reden er ook vijf renners weg. Ivo zag het gevaar en reed hier nog in zijn eentje naar toe. Dat bleek een goede keuze, want de vluchters bleven weg. Een knappe vierde plaats voor Ivo zorgde voor belangrijke punten voor het klassement.

Individuele tijdrit
Vooraf was bekend dat de individuele tijdrit niet voor de meeste punten zou gaan zorgen. Toch werden er belangrijke punten gepakt. Ivo werd 34e, Mark 51e en Simon 109e. Vooral Bor mocht zich sparen voor de klassieker later op de dag.

Omloop om Schokland
Het finaleweekend werd afgesloten met een klassieker over 170 kilometer. In deze wedstrijd werden met name Nick en Ivo uitgespeeld als beschermde renners. Al vroeg in de wedstrijd zorgde een grote valpartij voor groepsvorming. Uiteindelijk kwam iedereen weer bijeen. Met name Ivo, Mark, Bor en Nick waren goed voorin het peloton te vinden. Na de bevoorrading reden diverse kopgroepen weg (inclusief onze renners), maar ook deze groepen hielden niet stand. Door de zenuwachtige koers brak het peloton diverse malen, maar telkens waren Ivo, Mark, Bor en Nick attent. Bor moest na problemen echter wisselen van zijn fiets en kon vervolgens niet meer terugkeren. Omdat Simon en Felix al uit koers waren, was het zaak voor de overige drie renners om te finishen.

Naarmate de koers vorderde werd duidelijk dat het op een massasprint zou uitlopen. Nick wist zich voor in het peloton te nestelen, maar kwam al op een kilometer voor de meet op kop van het peloton. Hierdoor moest hij alles op niets spelen en op 600 meter van de meet aangaan. Hij viel te vroeg stil en een 21e plaats was het resultaat. Ivo werd 49 en Mark 71e. Hierdoor wist onze ploeg nog belangrijke punten te pakken en te stijgen naar de elfde plaats in het eindklassement. Hoewel dit een kleine verbetering is ten opzichte van vorig jaar (dertiende), had onze ploeg vooraf meer verwacht. Toch kunnen we tevreden terugkijken op de verbetering (van de achttiende naar de elfde plaats) tijdens het weekend.