Schreurs elfde in ‘thuisklassieker’ GP Lichtenvoorde

De Grote Prijs Lichtenvoorde is en blijft een bijzondere koers voor onze ploeg. Het landschap dat wordt doorkruist tijdens deze koers, voert over wegen waar het merendeel van onze renners dagelijks traint. Aan het vertrek namens onze ploeg Bor en Xaf Houwers, Nick Kweldam, Timon Ratering, Mark Schreurs, Ruben Ubels, Felix Wolbert en Wessel Zennipman.

Dit zorgde er dan ook dat er voor de wedstrijd een gezonde spanning heerst op het terrein van sponsor John Theissen Tweewielers, waar we ons hadden verzameld voor de koers. De spanning was zeker niet onterecht want het weer was anders dan de voorgaande edities. Het was bewolkt, het waaide stevig en de koersdirectie had aangegeven dat er onweersbuien op komst waren die er misschien voor zouden zorgen dat de koers zou worden ingekort.

Nadat we waren voorgesteld op het bordes van het gemeentehuis van Lichtenvoorde reden we naar de startlijn waar we ons als voltallige ploeg op de eerste rij zette. Want het kon zomaar in de eerste paar kilometers gebeurd zijn met deze wind. Na de neutralisatie waren de eerste vijftien kilometer zeer nerveus en konden er ook geen renners wegrijden. Dat veranderde toen we de provinciale weg richting Groenlo opdraaide. Ploegleider Fred de Kinkelder had vooraf al aangegeven dat daar vermoedelijk de eerste schifting zou plaatsvinden. Met de wind van opzij waren er inderdaad een aantal ploegen die de ‘boel op de kant zette’. Het peloton spatte uiteen. Er bleef een groep van 35 renners over met daarin vijf Kanjers! Daarna viel het echter stil tegen de wind in en konden er renners vanuit de achtergrond terug komen.

Vlak voor de eerste doorkomst van de finishlijn op ruim vijftig kilometer ontstond er een serieuze kopgroep met Wessel. Later maakte ook Mark nog de oversteek naar deze uiteindelijk omvangrijke kopgroep waarin alle grotere ploegen vertegenwoordigd waren. De samenwerking was goed en de voorsprong groeide al snel naar een minuut. Toen een tijdje later opnieuw de weg naar Groenlo opgedraaid werd, ging het weer op de kant. Een groep met twintig renners, inclusief Mark, blijft over aan de kop van de wedstrijd. Wessel moest helaas de rol moeten lossen en reed in de groep er net achter.

Met het ingang van de drie plaatselijke rondes wordt de kopgroep weer gehalveerd en is de finale al vroeg begonnen. Ondertussen is het stevig gaan regenen en Mark zit als enige clubrenner tussen voornamelijk continentale renners die vakkundig het ploegenspel spelen en om toerbeurt demarreren. Hierdoor kon het gebeuren dat er kopgroep van vier weg reed, waar de winnaar uiteindelijk uit zou komen. Mark kan de aansluiting helaas niet vinden en zit in de achtervolgende groep. Tijmen Eising wint uiteindelijk na een knappe solo de GP Lichtenvoorde en wordt op het podium bijgestaan door twee ploegmaats van Metec-TKH.

Mark eindigt op een zwaar bevochten elfde stek. Wessel wordt in al het geweld nog 34e na sterk gereden koers! Bor eindigt in de overblijfselen van het peloton op 54e plaats. Al met al een sterk optreden van de ploeg! De ploeg heeft zich over het algemeen goed getoond in deze zware editie van de GP Lichtenvoorde.