Scholten wint blauwe trui in Olympia’s Tour

Afgelopen week reden de Kanjers Olympia’s Tour, de oudste Nederlandse etappekoers die dit jaar een aantal weken later dan de vorige seizoenen op de kalender stond. De editie van 2019 bestond uit vier etappes. Namens de Kanjers stonden Huub, Maarten, Sam, Jentje, Jip, Bastiaan en Wiebe aan de start.
Omdat er een aantal weken tussen de laatste klassieker en Olympia’s Tour zat heeft de selectie meerdere keren gezamenlijk getraind onder leiding van ploegleider Han. De trainingen op en rond de Holterberg bestonden uit intensieve blokken en werden standaard afgesloten met Han zijn heilige kopje koffie, om de teamsfeer te bevorderen.

Op donderdag 17 oktober kwam het team bij elkaar in Wijster, het dorp naast de oude vuilnisbelt die omgedoopt is tot de Col du Vam. De eerste etappe bestond uit een omloop van 15km die 9 keer afgelegd moest worden. In deze omloop ging het peloton twee keer over de Col du Vam, die door zijn smalle wegen, steiltegraad en kasseien nog best pittig was. In het begin van de wedstrijd was het Wiebe die direct ten aanval trok en in de eerste 20 kilometer alleen voor het peloton uit reed, hij pakte een maximale voorsprong van 1 minuut en 30 seconde. Helaas was er geen groepje die bij hem aansloot. Er werd steeds hard gereden op Col du Vam maar echt grote verschillen werden er niet gemaakt. In de finale kwam er een groep van ongeveer 35 man aan, met daarbij Jentje, Sam en Wiebe, en werd er gesprint voor de dagzege. Wiebe was met een 16e plek de eerste Kanjer in de uitslag.

Vrijdag stond de etappe Twello – Twello op het programma. Een etappe over bochtige polderwegen met veel open stukken. Dankzij de open stukken, veel wind en regen waren alle ingrediënten aanwezig om er een echte waaierkoers van te maken. De Kanjers startten van voren en vanaf de start ging het meerdere keren op de kant, waarbij het peloton in verschillende groepen brak. Op 50km wist Wiebe met een groep van 14 man weg te rijden uit het peloton. Alle ploegen hadden een mannetje mee en zodoende wisten zij een mooie voorsprong op te bouwen. Wiebe reed uiteindelijk naar een 9e plek en steeg daarmee ook naar een 9e plek in het algemeen klassement.

Na twee toch wel pittige dagen stond zaterdags de etappe Hardenberg – Hardenberg op het programma. In het begin van de etappe werd er gesprongen en probeerden sommigen ploegen het peloton uit elkaar te rijden. Dit lukte een aantal keer maar omdat de hele top van het klassement mee zat had geen enkele ploeg de behoefte om door te rijden, daardoor kwam het peloton elke keer weer samen. In de finale reed er een groep van 6 renners weg zonder Kanjers. Sam sprintte naar de 23ste plek.

De slotetappe van Olympia’s Tour werd verreden in Tiel. Ook dit parcours werd verkend door de Kanjers en leek geschikt voor een zware waaierkoers. Helaas stond er weinig wind en bleven de echte waaiers uit op de laatste dag. In het begin reed er een kopgroep van 6 man weg met daarbij Sam en Maarten. Zij werden vrij snel teruggepakt door het peloton waarin SEG Racing Academy aan het achtervolgen was omdat er renners meezaten die kort in het klassement stonden. Daarna reed er een kopgroep van 2 man weg en het was wederom de ploeg van SEG Racing Academy die de achtervolging op zich nam. Na 100km werden de twee weer teruggepakt en brak de koers open. Sam en Wiebe kwamen in de tweede groep terecht en hebben in de finale samen met VolkerWessels – Merckx de achtervolging op de kopgroep op zich genomen om Wiebe zijn plek in het klassement te verdedigen. Vlak voor de finish werd een deel van de voormalige kopgroep, waar renners inzaten die gevaarlijk waren, teruggepakt en zo werd de 8ste plek in het algemeen klassement veilig gesteld. Daarmee eindigde Wiebe als beste clubrenner in Olympia’s Tour en nam de blauwe trui mee naar huis, een mooi afscheid na 4 jaar bij de Kanjers.