Ronde van Limburg levert geen topklassering op

Afgelopen zondag stond met de Ronde van Limburg één van de zwaarste klassiekers in Nederland op het programma. Het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam stond met Gijs Brouwer, Leon Essink, Bor Houwers, Xaf Houwers, Mark Olieman en Ivo Stronks aan de start in Stein. Na 202 kilometer was de finishstreep getrokken op de Adsteeg in Beek. Onderweg kwam het peloton bekende beklimmingen als de  Eijserbosweg, Camerig, Cauberg en de Gulpenerberg tegen.

Het team begon de koers goed en Gijs, Mark en Leon sprongen gelijk vanaf de  start mee met demarrages. Na zo’n 20 kilometer was het Leon die weg bleef met  een groep van 12 en hij zat zo mooi in de vroege vlucht. In het peloton stond ‘de deur achteraan open’, op de diverse klimmen werden er veel coureurs  afgereden en het peloton werd steeds kleiner. Ook Gijs en Mark moesten het  peloton na twee uur koersen laten gaan. Gijs’ rugproblemen zijn helaas nog niet over en dit brak hem op. Bij Mark was het tempo, ondanks zijn uitstekende vorm,  wat te hoog in de heuvels.

Na 90 kilometer kwam Leon leeggereden terugvallen uit  de kopgroep en zat dus ook weer in het peloton. Niet veel later reed Bor een spaak uit zijn wiel en Leon stond zijn achterwiel af. Helaas kon Leon daardoor niet meer de aansluiting krijgen met het peloton en werd hij later uit koers gehaald. Toch heeft hij een hele knappe prestatie geleverd gezien zijn geringe trainingsarbeid vanwege zijn studie.

Vooraan in het peloton bleven nu nog over Ivo, Bor en Xaf. Met de plaatselijke omlopen (5×19,5km) in de aantocht werd de koers opnieuw opengebroken. De vroege vluchtgroep was bijna helemaal teruggepakt en het  demarreren begon opnieuw. De jongens sprongen nog goed mee en waren attent. De derde keer Snijdersberg werd het overgebleven deel van het peloton flink uit  elkaar gereden. In de tweede groep zat Bor, in de groep daarachter Ivo en Xaf. Juist op dit moment hield het elektronische schakelsysteem van Bor er mee op, daardoor lukte het hem niet om aan te haken bij de eerste groep. Hij moest  de laatste 55 kilometer op het binnenblad doen.

De groep van Xaf en Ivo werd helaas de laatste ronde uit koers gehaald. Bor kon met wat rondtollen op een klein verzetje nog als 26e over de finish komen. Slechts 44 renners wisten de koers uit te rijden.