Merel Wielink versterkt begeleidingsteam

Merel Wielink is toegevoegd aan de begeleiding van het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. Als teamarts zal ze dit jaar de sportmedische begeleiding opzetten en verzorgen. Componenten als voeding, monitoring, herstel en trainingsopbouw spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van talent. Deze stap past dan ook uitstekend in de ambities van de ploeg.
 
De 26-jarige Wielink is opgegroeid in Aalten en vorig jaar afgestudeerd als arts. Ze werkt op dit moment als basisarts op de afdeling Cardiologie in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Wielink: “Het is mijn ambitie om sportarts te worden. De begeleiding van de renners van deze ploeg is een mooie opstap om ervaring op te doen in het vakgebied. Ik hoop uiteindelijk toegelaten te worden tot de opleiding sportgeneeskunde, zodat ik me daarna officieel sportarts mag noemen.”
 
Keuze voor wielersport
Tijdens haar studie geneeskunde roeide Wielink bij een studentenvereniging. Daar coachte en begeleide ze de wedstrijdploegen. De keuze voor het wielrennen komt echter niet helemaal uit de lucht vallen. Wielink: “Mijn vader (Gert Wielink, red.) is teamarts bij Team LottoNL-Jumbo. Daarnaast zit ik zelf ook regelmatig op de racefiets.”
 
Belastbaarheid
“Een wedstrijdseizoen is heel inspannend en vraagt veel van het lichaam van een sporter.”, legt Wielink uit. “Omdat vol te kunnen houden moet je fit zijn en fit blijven. Dat is een traject waar ik begeleiding bij bied. Dat houdt in dat ik me bezig houd met de belastbaarheid van een renner. Daarbij zijn voeding, monitoring, herstel en trainingsopbouw belangrijke componenten. Samen met de renners kijk ik naar het voedingspatroon en wanneer nodig geef ik sturing bij vermoeidheid, ziekte of blessures. Zo werken we als renners en begeleiding samen om iedereen optimaal mogelijk op niveau te houden.”