Hectische dag op de Drentse keien

Afgelopen zaterdag 23 maart stond de Dorpenomloop Drenthe op het programma. Met acht renners mochten we naar Assen toe voor een van de zwaarste en de oudste klassieker van Noord Nederland. Een wedstrijd over 172 km door de Drentse omgeving met start en finish in Assen met verschillende klinker- en keienstroken. Voor Han Vaanhold was dit een bijzondere dag, na 2 jaar afwezigheid maakte hij zijn terugkeer in de ploegleiderswagen. 

Om 12:00 uur vertrokken Rens, Jasper, Mark, Arjan, Wiebe, Jelle, Bastiaan, Sam en de rest van het peloton aan hun wedstrijd. Een paar minuten voor de start begon het wat te miezeren waardoor de neutralisatie zenuwachtig verliep. Toen de wedstrijd werd losgegeven waren de Kanjers goed van voren aanwezig en probeerden met elke ontsnapping mee te gaan maar zonder grote successen. Na een klein uur koers wisten er toch vier renners los te komen van het peloton maar zonder een van ons. Mark en Arjan waren ook een keer bij een valpartij betrokken maar zonder erg en konden de aansluiting weer maken bij het peloton. Ook op dit moment ging de ploegleidersauto stuk en hadden wij geen wagen meer in koers die ons kon helpen.

De keienstoken naderden steeds dichter en de spanning en snelheid in het peloton liep ook steeds meer op. Onze acht renners waren nog steeds goed van voren aanwezig waardoor ze uit het gedrang bleven van eventuele valpartijen. Op 102, 108, 114, 135 km lagen de vier keienstroken van totaal 14 km. Het tempo zat er goed in en doordat de stroken zo gauw elkaar opvolgden stond de deur van het peloton aan de achterkant wagenwijd open. Ook Rens en Jasper kregen het hierdoor lastig en konden de aansluiting niet meer terug maken naar het peloton.

Voor de laatste keienstrook kwamen de grotere ploegen naar voren en zaten wij net wat te ver waardoor we bij het opdraaien van de laatste strook niet mee konden schuiven en brak het opnieuw in verschillende groepen. In de eerste groep zat geen van ons mee. In de tweede groep zaten Wiebe, Sam en Bastiaan en in de derde groep zaten Jelle die door een lekke band niet mee kon met de voorste groep en Arjan. Mark moest tussen de derde en vierde strook het peloton laten gaan en was ook voor hem helaas de koers voorbij.

De laatste paar kilometers wisten vijf man voor de eerste groep los te komen die uiteindelijk gingen rijden voor de prijzen. Het gat met de eerste achtervolgde groep en de tweede groep werd steeds kleiner maar kwamen niet bij elkaar. Wiebe werd uiteindelijk 34e en Sam 37e.

Aan het eind van de wedstrijd was het vooral jammer dat er geen van ons in de eerste groep zat op het eind en dat de ploegleider ons niet kon volgen vanwege de kapotte auto. Maar wisten Bastiaan en Sam zich goed te laten zien als eerstejaars beloftes.