Goede prestaties Kanjers voor Kanjers Cyclingteam in Polen (+video)

Met vijf top tien plaatsen in evenveel etappes en een achtste plaats in het algemeen klassement voor Nick Kweldam kijkt het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam met een goed gevoel terug op de Dookola Mazowsza Tour (UCI 2.2), een etappekoers in Polen. De wielerploeg reed voor het eerste een dergelijke koers, maar liet direct een goed visitekaartje achter.

Proloog
De Dookola Mazowsza begon met een proloog over 2.5 kilometer in de hoofdstad Warschau. Ivo Stronks zette de zesde tijd op de klok, achter onder andere drie professionals. Ook Nick Kweldam reed een goede proloog en werd twaalfde.

Etappe 1
De eerste etappe over 197 kilometer met start en finish in Nowy Dwór Maz werd volledig in de regen verreden. Al vroeg op de dag werd de etappe beslist na een massale valpartij. 27 renners konden de valpartij ontwijken en reden de hele dag in de aanval. Hierbij namens het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam Nick Kweldam en Mark Olieman. Kweldam werd in deze etappe zevende, Olieman kreeg te maken met een lekke band in de slotfase en werd 23e. Het peloton kwam op ruime achterstand binnen en kon een goed klassement vergeten.

Etappe 2
De tweede etappe over 180 kilometer was volledig vlak en eindigde in een massasprint. Leon Essink kon zich namens onze ploeg in deze sprint mengen en werd achtste. Nick Kweldam kon een 18e plaats noteren.

Etappe 3
In de derde etappe met start in Zwolen en finish in Szydlowiec werd namens het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam Nick Kweldam in stelling gebracht voor de massasprint. Hij kwam echter te val in de laatste kilometer, maar ploeggenoot Leon Essink nam de sprintersrol over en werd zesde. Ook Bor Houwers (14e) en Marc Janssen (20e) eindigde voor in het peloton

Etappe 4
De slotetappe met start en finish in Szydlowiec mocht de koninginnenrit van deze Dookola Mazowsza Tour genoemd worden. Het peloton kreeg onder wederom barre omstandigheden tien beklimmingen voor de kiezen. Toch konden de renners van het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam zich in de slotfase meedoen om de prijzen. Ivo Stronks werd zesde en Marc Janssen veertiende.

Klassement
In het algemeen klassement werd Nick Kweldam uiteindelijk achtste. Hij kijkt hier tevreden op terug, hoewel hij eigenlijk als zesde geklasseerd had moeten worden. De jury merkte zijn valpartij in de slotfase van de vierde etappe echter niet op. Kweldam had daar dezelfde tijd als het peloton moeten krijgen. Ook Mark Olieman eindigde hoog in het klassement, hij werd zestiende.

Ploegleider Piet van Lent kijkt erg tevreden terug op de Dookola Mazowsza: ‘Als clubteam hebben we laten zien goed mee te kunnen in dit peloton. Profploegen hielden ons echt in de gaten. Iedere renner heeft het maximale uit zijn kunnen gehaald en deze koers is een leerzame ervaring voor de toekomst van onze renners.’

TV Polen (TVP Sport) was aanwezig bij de Dookola Mazowzsa. De terugblik (25 minuten) is terug te zien op http://sport.tvp.pl/inne/pozostale/kolarstwo/kolarstwo-szosowe/bgz-proliga-2011/wideo/bgz-proliga-wyscig-dookola-mazowsza-relacja/5009167.