Geslaagd Israëlisch avontuur KvkCT

Afgelopen week nam het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam deel aan de International Negev Arad Dead Sea Tour in Israel. Na drie dagen koers vond Mark Olieman zijn naam terug op de tiende plaats in het eindklassement. De ploeg kijkt terug op een mooie belevenis in het Midden-Oosten. Een korte terugblik op de etappekoers.

Op woensdagavond kwamen de renners Marc Janssen, Nick Kweldam, Mark Olieman, Timon Ratering, Ivo Stronks en Felix Wolbert aan op het Ben Goerion Airport in Tel Aviv. Zij werden vergezeld door ploegleider Fred de Kinkelder en mechanieker Andre Peulers. Op het vliegveld werd de ploeg opgewacht door de organisatie en per bus richting het hotel in Arad gebracht.

Etappe 1
Na een korte nacht werd er om 9.30 uur gestart met de 1e etappe over 129 kilometer door de Negev-woestijn. In de beginfase van de koers regende het aanvallen en uiteindelijk wist een groep van zeven renners zich los te maken. Hierbij namens onze ploeg Ivo. Op de zwaarste beklimming van de dag met percentages van 12% viel deze kopgroep uiteen en werden zij overruled door het peloton. Op de top van de klim ontstond er een totaal nieuwe situatie, waarin vier sterke coureurs de kop pakten. Mark bevond zich in de groep daarachter, terwijl de overige Kanjers zich in het peloton wisten te handhaven. De koplopers bleken niet meer te achterhalen en Mark finishte op een knappe negende plaats.

Etappe 2a
Op de tweede dag van de koers stonden er twee wedstijden op het programma. In de ochtend werd een criterium verreden door de straten van het centrum van Arad. Dit criterium over zestig kilometer begon met een razendsnelle start waarin diverse renners al meteen in de problemen raakten. Hierdoor brak het peloton in meerdere stukken en keken Felix, Ivo en Marc al direct tegen een flinke achterstand aan. Ivo was van tevoren aangewezen als een van de twee kopmannen voor deze etappe, dus moesten door de drie renners alle zeilen bijgezet worden om de scheve situatie recht te zetten. Toen deze situatie hersteld was, waren er drie Israëlische renners vooraan weggereden. Ondanks verwoede pogingen van onze ploeg en het Russische team bleven de koplopers uit de schoot van het peloton. In de sprint om de vierde plaats werd Ivo perfect afgezet door Nick, waardoor zowel de vierde als de vijfde plek voor onze ploeg was.

Etappe 2b
De middagetappe bestond uit een ploegentijdrit over dertig heuvelachtige kilometers door de woestijn. In de verzengende hitte (+/- 35 graden) was het een kwestie van alles geven om een zo goed mogelijke uitgangspositie te creëren in het klassement. De teleurstelling was groot toen achteraf bleek dat we op een duizendste (!) van een seconde het podium gemist hadden. In het klassement deden we echter wel goede zaken met drie renners in de top twintig.

Etappe 3
De koninginnenrit van de Tour of Arad ging van start op het laagste punt ter wereld: de Dode Zee. Om 8.00 uur vertrok het peloton voor een rit over 138 kilometer. Het beloofde van tevoren een enerverende etappe te worden met twee renners binnen dezelfde seconde in de top van het algemeen klassement en maar liefst 1700 hoogtemeters in het vooruitzicht. Ook Mark begon met grote bedoelingen aan deze etappe en trok direct ten aanval. Hij kreeg uiteindelijk vier metgezellen met zich mee in de kopgroep. In het peloton beschermden de overige vijf Kanjers de voorsprong van de koplopers door in de achtervolging de storende factor te spelen. Mede hierdoor kon de groep vooraan uitlopen tot een voorsprong van 2,5 minuut. Met deze voorsprong begon de kopgroep aan de zeer gevreesde Scorpions Pass, een steile berg met percentages boven de 15 procent. Het peloton spatte op deze muur uiteen. Timon en Ivo wisten met een groep aan te sluiten bij de kopgroep. Dit was voor Mark het teken om nogmaals in de aanval te gaan. Ook deze keer was het geluk niet aan zijn zijde en de aanval strandde op vijftien kilometer van het einde. Op de slotklim van acht kilometer brandde de finale los en was het ieder voor zich. Timon was op de 22e plaats de beste Kanjer in deze etappe. Mark zakte helaas twee plaatsen in het klassement, maar wist toch een mooie top tien klassering te noteren.

We kijken terug op een erg geslaagd avontuur in Israël. De organisatie van de Israëlische wielerbond was boven verwachting goed en uiterst gastvrij naar de ploeg. Kortom, wat ons betreft voor herhaling vatbaar!