Wind, regen en kasseien. De omloop van de Houtse Linies 2023 zit er weer op!

Parcours en opstelling

Zondag 23 was het zover, de omloop van de Houtse Linies. Een koers van 165 kilometer, met start en finish in het Noord-Brabantse Den Hout. Het parcours bestaat uit een 17 lokale rondes van een kleine 10 kilometer met smalle stroken en een kasseistrook van 500 meter.

Sensa Kanjers voor Kanjers was er klaar voor met een sterk team, bestaande uit Bram Leerkes, Mart van Hoorn, Eskil Huiting, Kars ten Boske, Steyn Lamberink en Olav Wallinga. Maar er was meer nieuws, kersverse ploegleider Jentje Huntink maakte zijn debuut als ploegleider!

Spanning is voelbaar

De spanning was ook bij deze koers weer voelbaar, na de Arno Wallaard Memorial stelden alle renners zich weer vroeg op. Zo’n 45 minuten voor de start stond iedereen paraat, het smalle parcours en windkracht 4 waren hier waarschijnlijk de beweegredenen voor. Er was geen neutralisatie, dus de renners konden meteen volle bak gaan. Helaas was er een valpartij vlak voor de eerste kasseistrook waar ook Kars ten Boske bij betrokken was. Gelukkig geen ernstige gevolgen en zo kon hij weer snel terugkeren in het peloton.

De wind en kasseistrook braken het peloton elke ronde opnieuw, maar door een lang stuk met tegenwind kwam het peloton steeds weer bij elkaar. In de openingsfase van de koers waren er helaas veel renners die last hadden van lekke banden en materiaalproblemen, waaronder onze Eskil, Bram en Mart. De boosdoener was de kasseistrook die er weer lekker bij lag.

Aanvalspogingen en pech

In de openingsfase van de koers waren er veel renners die op kop wilden, waardoor er meerdere vluchtpogingen waren. Ook Steyn Lamberink en Olav Wallinga probeerden een paar keer weg te rijden, maar hun pogingen waren helaas van korte duur.

Halverwege de koers had het peloton al flink wat te verduren gehad en dit resulteerde in een flink uitgedund peloton. Eskil Huiting, Steyn Lamberink en Olav Wallinga konden zich nog handhaven in het voorste peloton, terwijl Bram Leerkes, Mart van Hoorn en Kars ten Boske de strijd moesten staken vanwege materiaalpech en een eerdere valpartij.

Kopgroep en sprinten

Op enkele ronden voor het eind ging er een groep van 12 renners vandoor, helaas misten onze overgebleven Kanjers net de slag. De kopgroep bleef uit handen van het kleine peloton en kon voor de overwinning strijden. Hier ging Rick Ottema er vandoor met de winst, gevolgd door Lars Oreel en Coen Vermeltfoort. In de groep daarachter, met onder andere de Kanjers, werd nog flink gestreden om een goede klassering binnen te slepen.

Eskil Huiting wist uiteindelijk als best geklasseerde Kanjer naar de 13de plek te sprinten. Steyn Lamberink wist in dezelfde groep te eindigen als 30ste, Olav Wallinga kwam later over de finish gerold.

Zware koers

Al met al was het een zware koers voor de renners. Het weer en het parcours zorgden voor flink wat uitdagingen, materiaalpech en valpartijen wat het extra zwaar maakte. Toch hebben al onze renners alles gegeven en gestreden voor een goede klassering.