Ton Dolmans Trofee eerste Nederlandse heuvelklassieker van het jaar

Na de Arden Challenge van vorige week konden de klimmers van onze ploeg afgelopen zondag hun hart wederom ophalen in de heuvels, ditmaal in de Ton Dolmans trofee. De renners vertrokken vanuit Stein voor de derde wedstrijd van de Topcompetitie. Uiteindelijk was Arjan Hofman de eerste renner van de Sensa – Kanjers voor Kanjers ploeg op een 20e plek in de uitslag.

Na de ploegenvoorstelling werd om 12:00 uur het startschot gegeven. Jelle, Xaf, Wiebe, Lorenzo, Luuk, Arjan, Maarten en Timon verschenen aan de start voor onze ploeg. Zoals verwacht was het meteen nerveus en ging het tempo erg hoog de lucht in. Direct was Timon goed van voren te vinden en deed hij mee in de strijd om de vroege vlucht. Binnen tien kilometer doemde al het moeilijkste obstakel in de omloop op, de zeer steile Snijdersberg. Na vele smalle weggetjes en bochten werd meteen duidelijk wie er vandaag over goede benen beschikten en wie niet, wegstoppen was er niet bij. Terwijl een aantal Kanjers voorin goed mee streed bleek in de eerste omloop van 47 kilometer dat een aantal Kanjers hun start wat gemist hadden. Wiebe bleek nog niet helemaal hersteld te zijn van de Arden Challenge en een fikse verkoudheid en dus moest hij het peloton helaas laten gaan.

In de tweede omloop van de dag reed er een groep van veertien sterke renners weg, niet gek na een eerste uur waarin ruim 45 gemiddeld gereden werd op een parcours waar het toch wel erg veel draaien en keren was. In deze groep waren helaas geen renners van het Sensa – Kanjers voor Kanjers Cyclingteam terug te vinden. Al snel bleek dat vooral Metec – TKH niet tevreden was met de situatie en zij zetten de ploeg op kop van het uitgedunde peloton om het gat te dichtten. Ondertussen was het licht bij Maarten wat uit gegaan want op een van de hellende stroken moest hij het op hol geslagen peloton laten gaan, geen schande in dit sterke deelnemersveld voor een eerstejaars belofte maar toch wat te vroeg naar zijn eigen zin. Na een sterke Arden Challenge, die er toch wat meer in gehakt heeft door het koude weer, was hij nog niet helemaal hersteld maar we gaan van deze renner zeker nog meer horen! De rest van de ploeg wist zich goed te handhaven in het peloton dat nog steeds jacht maakte op de koplopers die een maximale voorsprong van bijna twee minuten bijeen wisten te rijden.

Helaas sloeg bij Xaf na dik 100 kilometer de pech toe want na een lekke band en een kapot wiel was het voor de renner uit Aalten onmogelijk geworden om nog terug te komen achter de Volvo op de smalle wegen.

Uiteindelijk wisten zeven renners uit de greep van de achtervolgende groep te blijven waarna Robert de Greef van het BabyDump Cyclingteam het ploegwerk perfect afrondde door de wedstrijd met een mooie solo winnend af te sluiten voor zijn ploeggenoot Rick Ottema. Piotr Havik (Westland Wil Vooruit) vervolledigde het podium door op een derde plek over de meet te komen. Daarachter streden de overgebleven Kanjers voor de achste plaats waarbij vooral Lorenzo zich goed liet zien door verschillende keren met sterke renners een poging te wagen om uit de greep van de grote groep te geraken, maar dit bleek helaas onmogelijk door de laatste vijf kilometer die over lange brede wegen leidde. Uiteindelijk was het Arjan die nog naar een 20e plaats sprintte gevolgd door Jelle en Lorenzo op respectievelijk de 43e en 60e plaats. Timon passeerde na een goede wedstrijd op een 84e plaats de finish.