Scholten en Te Stroet attent in stormachtig weekend

Wiebe Scholten en Rens te Stroet drukten hun neus aan het venster tijdens een stormachtig koersweekend. Wiebe werd zaterdag veertiende in de Ronde van Groningen. Slechts 19 renners haalden de finish in Uithuizermeeden. Een dag later werd Rens te Stroet twaalfde in de Omloop van de Houtse Linies. Hier wisten twintig renners de streep te halen.

Ronde van Groningen
Zaterdag werd om 12 uur  het startschot gegeven voor een wedstrijd over 175 kilometer door het Groninger land. Met weersvoorspellingen waarbij windstoten tot 90 kilometer per uur opgegeven werden en een gevoelstemperatuur van -7 graden Celsius stond de Kanjers een zware wedstrijd te wachten. Rens, Wiebe, Arjan, Jelle, Jurriaan, Tim en Joren verschenen voor onze ploeg aan de start. Direct na de neutralisatie stond de wind in de rug en was het vol gas richting de eerste stroken waar de wind op de kant zou staan. Hierbij liep de teller veelvuldig op naar snelheden boven de 60 kilometer per uur en werden de eerste renners al gelost.

Na een kilometer of 15 stond de wind vol op de kant en spatte het hele peloton uit elkaar. Een sterke eerste groep maakte zich los waarbij Wiebe en Rens in de tweede groep in de achtervolging gingen. Jelle en Arjan bevonden zich in de groep hierachter dus ook zij hadden nog hoop om terug te komen. Achter deze groepen was het een groot slagveld met meer dan zes groepen en verschillende kleine groepjes. Hierin probeerden de overige Kanjers zich ook staande te houden maar helaas werden zij vroegtijdig uit koers gehaald doordat de achterstand op de kop van de wedstrijd te ver opgelopen was. Dat de kopgroep goed ronddraaide bleek wel uit het feit dat de tweede groep na een kilometer of 100 al tegen een achterstand van een dikke drie minuten aankeek. In deze groep, die steeds verder uitdunde door de zware omstandigheden, hield Wiebe zeer goed stand. Rens was ondertussen teruggeslagen naar de groep van Arjan waar Jelle helaas het hoge tempo niet meer bij kon benen zodat zijn koers er helaas ook op zat. Rens en Arjan wisten vervolgens nog bijna met een aantal andere renners de aansluiting bij de tweede groep te maken maar helaas strandde deze poging. Ook zij werden na 130 kilometer door de bezemwagen uit koers gehaald.

In de kopgroep was inmiddels het spel op de wagen en uiteindelijk was het Rick Ottema (Alecto Cyclingteam) die het ploegspel perfect speelde door de overwinning voor zich op te eisen. Jasper Bovenhuis (Vlasman) en Rene Hooghiemster (Alecto Cyclingteam) maakten het podium compleet. Zij wisten uit de kopgroep te ontsnappen die al na 15 kilometer ontstond. Wiebe reed uiteindelijk naar een knappe 14e plaats en was daarmee de enige Kanjer die de koers uitreed, een knap resultaat tussen de continentale renners.

Omloop van de Houtse Linies
Een dag later was het koers in Noord-Brabant. Rens en Wiebe waren opnieuw van de partij, aangevuld met Maarten, Wessel, Yannick en Sven. De weersomstandigheden waren vergelijkbaar: temperaturen rond het vriespunt en windkracht 5-6. Kortom: de mannen wisten dat het een loodzware koers zou worden.

Omdat er in de Omloop van de Houtse Linies een neutralisatie van slechts 900 meter is, was het noodzakelijk om al ruim drie kwartier voor de start op te stellen. Met een dikke winterjas en goede kleding bleef iedereen wel aardig warm. Na de neutralisatie was het nerveus in het peloton en dit resulteerde na enkele kilometers in een grote valpartij. Helaas was Maarten hierbij betrokken, hij kreeg wel de kans om terug te keren in het peloton dat stilgezet werd.

Na het tweede vertrek was het peloton binnen vijf kilometer in vele verschillende groepen uiteen geslagen. Rens kwam terecht in de eerste groep, Wiebe in groep 2, Yannick en Sven zaten in groep 3. Door de extreme weersomstandigheden werden alleen de eerste twee waaiers in koers gehouden. De rest van het peloton mocht gaan douchen.

Rens wist zich knap staande te houden voor de koers en reed met ingang van de laatste ronde nog voor de overwinning. In die laatste ronde reden Peter Schulting (MonkeyTown), Timo de Jong (Destil) en Abe Celi (Alecto Cyclingteam) weg. Schulting won voor Abe en Timo. Rens kwam uiteindelijk als twaalfde over de streep.