Leermomenten in de Hel van Voerendaal

Leermomenten in de ‘Hel’. Dagblad De Gelderlander vatte de wedstrijddag van het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam treffend samen. Afgelopen zaterdag stond de zware Topcompetitie-wedstrijd door het heuvellandschap van Zuid-Limburg op het programma. De winst ging naar Sebastiaan Pot (WPGA), de beste Kanjer in de uitslag was Arjan Hofman.

Om 12:00 ging de koers over 168 kilometer van start waarin de renners meer dan 2000 hoogtemeters voor de kiezen zouden krijgen. Wiebe Scholten, Daan Schouten, Mark de Langen, Bart van Bindsbergen, Timon Ratering, Lorenzo Harbers en Arjan Hofman gingen namens onze ploeg de strijd aan. De Kanjers stonden op de eerste rij onder het motto ‘een goed begin is het halve werk’. Al snel barstte de strijd om in de vroege vlucht te komen los. waarbij vooral Wiebe zich goed liet zien.

Even leek hij in de goede ontsnapping te zitten door met acht man meer dan een halve minuut voorsprong bij elkaar te rijden maar helaas was dit niet de goede vlucht. Na deze poging wisten opnieuw negen renners zich los te maken waarna Cyclingteam Join-S | de Rijke van klassementsleider Coen Vermeltfoort de koers begon te controleren. In het peloton was het vervolgens enkel volgen wat voor een heel aantal renners al moeilijk genoeg bleek. Het peloton dunde uit en na zo’n 75 kilometer bleek dat Bart, Lorenzo en Mark zich ook niet meer voorin konden handhaven. Zij kwamen in een achtervolgend groepje terecht en moesten helaas voortijdig de koers verlaten. Geen schande voor deze jonge coureurs die allemaal weer een hoop ervaring opgedaan hebben waar ze in de toekomst zeker nog wat aan gaan hebben!

Achter de inmiddels uitgedunde vluchtgroep barstte de koers op 50 kilometer van het einde volledig los. Door het hoge tempo ging het volle bak op een lint en na een lastig klimmetje ging het ook nog eens op de kant waarbij het peloton in verschillende groepen uiteen viel. Na een kleine aanval blies Arjan zich volledig op waarna hij de eerste groep moest laten gaan waaruit ook Wiebe na een attente koers wegzakte. Daan en Timon zaten bij het opdraaien iets te ver waardoor zij ook in een achtervolgende groep terecht kwamen. Nadat de kruitdampen wat opgetrokken waren kwamen er wat groepjes samen en bevonden onze vier overgebleven renners zich allen in de derde groep in koers. Hier bleef het wel draaien maar helaas werd al snel duidelijk dat meedoen om de ereplaatsen er niet meer in zat, dan maar vol doorrijden om de koers nog uit te rijden. Hierdoor viel de groep weer helemaal uiteen waarna Arjan als 45e over de finish kwam, op een paar minuten gevolgd door Timon, Wiebe en Daan op respectievelijk de 68e, 69e, en 70e plaats.

Voorin de koers bleek uiteindelijk de vroege vlucht de winnende te zijn. Sebastiaan Pot van WPGA en Lennard Hofstede van het Rabobank Development Team hielden uiteindelijk een luttele twee seconden over op een aanstormende groep waarna Pot naar de zege sprintte voor Hofstede en zijn ploeggenoot Martijn Budding.