Kleiman tweede in Ronde van Groningen

Wim Kleiman zal vanochtend met zware benen zijn opgestaan. De renner van Sensa Kanjers voor Kanjers is vandaag niet alleen 24 jaar oud geworden, hij kan ook terugkijken op een mooie uitslag in de Ronde van Groningen. Tijdens de Noordelijkste wielerkoers van het land werd hij tweede achter Tijmen Eising (Metec TKH). Derde werd Rick Ottema van het Baby Dump Cycling Team. Voor Kleiman is het opnieuw een mooi resultaat na zijn zevende plaats in de Craft Ster van Zwolle.

“Het was echt een koers voor mij vandaag. Zwaar en genoeg wind”, zegt Kleiman opgetogen. “Het duurde wel even voordat het uit elkaar viel maar zodra we voorbij Lauwersoog waren begon het hectisch te worden. Ik zat goed van voren en op de smalle wegen viel het peloton in groepen uiteen. Vooral op het stuk bij het kanaal was het peloton een lang lint en dan weet je dat het gaat breken.” Toch zat Kleiman niet helemaal voorin toen het gebeurde. “Er reed een groep van acht man weg en daar zat ik niet bij.  Jasper Schouten (Ijsselstreek red.) en ik zijn er heen gereden en toen ontstond er een groep van tien man.”

Niet veel later brak de groep in tweeën en waren er vijf man vooraan. “Hoe dat gebeurde was wel apart. Er was niemand die demarreerde, de rest zat tussen de auto’s en opeens hadden we een gat. Eising schreeuwde dat we moesten rijden en niet veel later waren we echt weg. Het was vooral fijn dat er mannen in de groep zaten die door wilde rijden. Bij de renners achter ons zaten ook renners die niet echt meedraaide, dan is het wel mooi als je die kwijt kan raken.”

Geleerd van de Craft Ster van Zwolle
Kleiman wist dat hij het in de finale anders moest aanpakken dan in de Ster.  “In Zwolle reed ik duidelijk te laat weg. Ik heb van veel mensen moeten horen dat ik niet in de laatste kilometer weg moest rijden. Op zo’n moment kan je ervan uitgaan dat iedereen in je wiel springt en hun sprint kan beginnen. Zo leer ik elke keer weer wat bij.” Dat is ook niet zo gek voor een renner die tot vorig jaar niet vaak in de finale terecht kwam. “Finales moet je echt leren rijden. Ik had finales gereden bij de junioren, maar pas vorig jaar lukte het mij ook bij de elite/beloften. Ik leer nog steeds bij en dat is wel mooi als je tegen renners koerst die vaker in die positie zitten.”

In Groningen hoopte hij eigenlijk dat Eising ingesloten raakte. “Ik kwam er links langs en ik zag Ottema naar rechts gaan. Als hij net iets verder opzij was gegaan had Eising niet door kunnen sprinten en had er voor mij nog iets mooiers ingezeten.” Toch baalt Kleiman niet met deze tweede plek. “Ik kwam hier vooral om voorin mee te doen. Als je dan in de kopgroep zit ga je wel denken dat er meer te halen valt. Toen we met vijf man weg waren zei ik tegen mijzelf, podium is het doel en al het andere is mooi meegenomen.” In de straten van Uithuizermeeden hoefde kleiman maar een renner voor te laten gaan. Eising won en Kleiman werd tweede.

Blauwe trui
Na de Craft Ster van Zwolle mocht Kleiman de trui voor beste clubrenner aantrekken. De trui, met daaraan gekoppeld een contract bij Delta Cycling Rotterdam zou hij maar al te graag binnen willen slepen. Kleiman voelt zich goed, maar beseft ook dat een zwaluw nog geen zomer maakt. “Als ik deze vorm kan vast houden doe ik zeker mee om de winst in het clubklassement. Het zou mooi zijn als ik ook in de volgende koersen kort kan eindigen en punten kan pakken.” Het doel van Kleiman is dan ook de blauwe trui in de Topcompetitie winnen. Dat was het al voordat hij na de Ster de trui mocht aantrekken. “Ik ben om die reden naar Sensa Kanjers voor Kanjers vertrokken. Vorig jaar reed ik voor Scheppink Merckx en na een aantal goede uitslagen heb ik met Kanjers voor Kanjers gesproken. Het was al snel duidelijk dat ik bij deze ploeg de Topcompetitie kon rijden en mij kon richten op de blauwe trui.”

Als het aan Kleiman had gelegen was hij afgelopen winter al doorgestroomd naar het continentale niveau. “Ik had pech dat er op continentaal niveau zoveel gebeurde. Ik had er in 2016 alles aan gedaan om de overstap te maken. In grote koersen in de kopgroep en in de clubcompetitie mee doen om de overwinning. Het is balen dat er dan ploegen verdwijnen en fuseren. Dan is de kans dat je als clubrenner doorstroomt natuurlijk ook kleiner. Daarnaast ben ik elite en dan ben je voor veel ploegen al minder interessant. De continentale formatie kiezen toch eerder een conti-renner als elite dan een clubrenner.”

Volgens Kleiman moet het dan maar in 2017 gaan gebeuren. “Het zou mooi zijn als ik mij door het resultaat in Groningen al in de kijker heb gereden. We gaan zien wat dat brengt. Ik ga er dit jaar in ieder geval alles aan doen om het beste uit mijzelf te halen. Ik doe er al een aantal jaar alles voor en ben blij dat het er dit jaar uit begint te komen.”

Wedstrijdverslag: Topcompetitie.nu