Jelle Posthuma bergt wedstrijdfiets op

Jelle Posthuma heeft een punt gezet achter zijn actieve wielercarrière. De 23-jarige coureur uit Weerselo kwam het afgelopen seizoen uit voor het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam, daarvoor reed hij onder andere drie jaar voor het continentale Cyclingteam Jo Piels. Posthuma kan de wielersport naar eigen zeggen niet optimaal combineren met zijn studie en promotie.

Als eerstejaars belofte reed Posthuma in 2008 bij het Duitse continentale Team Sparkasse. Daarna volgden drie jaar bij CT Jo Piels. Voor die ploeg won hij onder andere een etappe in de Ronde van Berlijn (2009) en werd hij derde in een etappe van de Noorse etappekoers Festningsrittet (2010). In 2012 kwam hij uit voor de LSE-formatie Rucanor-Line. Vanwege zijn studie Geneeskunde in Maastricht werden zijn ambities anders en besloot hij vorig jaar de overstap te maken naar het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. Zijn jarenlange ervaring kwam goed van pas binnen de relatief onervaren ploeg.

Lastig besluit
De beslissing om te stoppen met de wedstrijdsport was lastig voor Posthuma. “Ik ben erachter gekomen dat mijn lichaam en geest het afgelopen seizoen niet meer goed genoeg waren om de renner te zijn die ik wil zijn. Mijn ambities waren het afgelopen seizoen nog erg hoog, maar door mijn studie en promotie was het onmogelijk om voldoende tijd in de sport te steken.“ Toch kijkt Posthuma met een goed gevoel terug op zijn laatste seizoen. “De sfeer binnen het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam was erg goed. Gezellig als het kan, serieus op de momenten dat het moet. Dat had ik zo nog niet eerder meegemaakt. Het is mooi dat ik op deze wijze afscheid kan nemen van mijn geliefde wielersport.”