Interview: Rens te Stroet verveelt zich niet ondanks ‘rare tijd’

Als meest ervaren coureur is Rens te Stroet één van de koerskapiteins binnen onze jonge ploeg. Maar ook voor hem is deze koersloze periode een unieke en bijzondere ervaring. Toch verveelt de dertigjarige coureur uit Keijenborg zich niet. “Naast mijn werk fiets ik natuurlijk nog steeds en heb ik meer tijd om te klussen in ons huis. En werk ik aan nieuwe ideeën voor mijn bedrijf RoofVelo. Het is een rare tijd, maar ik vermaak me wel!”
Het is voor het eerst dat Te Stroet traint zonder specifiek doel. “Normaal gesproken staat het hele jaar in het teken van het wielerseizoen, maar op dit moment is het voor iedereen onduidelijk wat ons de komende tijd te wachten staat. Sowieso wordt er niet gekoerst voor september, dus het heeft geen enkele zin om nu volle bak te trainen.” Op de vraag of het lastig is om de motivatie te houden zonder doelen is hij helder: “Eigenlijk niet. Ik ben een echte liefhebber en kan ook gewoon lekker een rondje rijden. Het is geen straf om te fietsen!”
Zorgen
Dankzij zijn jarenlange ervaring weet Te Stroet wat nodig is om talenten op te leiden. Hij is dan ook bezorgd voor de ontwikkeling van jonge renners. “Kijk, ik zit in de ‘nadagen’ van mijn wielercarrière. Voor de eerste- en tweedejaars is dit echter een verloren jaar. Natuurlijk kun je trainen, maar de wedstrijdervaringen en koershardheid mis je. Er is maar een klein aantal plaatsen binnen continentale ploegen beschikbaar en door deze situatie worden die nog beperkter. Daarnaast zijn er geen mogelijkheden om je in de kijker te rijden. Het is te hopen dat alles snel weer normaal is.”
Dakdragers
Naast zijn baan in de metaalbouw heeft Te Stroet sinds een aantal jaren ook een eigen bedrijf: RoofVelo. Diverse teams, waaronder wij zelf uiteraard, hebben een dakdrager van zijn hand op de auto. “Een aantal jaar geleden kwam Team Sunweb bij mij op de lijn. Ze zochten iemand die voor hen de perfecte fietsendrager kon maken. Die uitdaging ging ik aan en sindsdien is het een beetje uit de hand gelopen.” De coronacrisis leverde zelfs nieuwe ideeën op, want recent werden de eerste wielenrekken ontwikkeld. “Op verzoek van een grote fietsenzaak heb ik een ophangsysteem voor aan de muur bedacht. Het systeem is verstelbaar, zodat je alle soorten wielen kunt opbergen: van race tot MTB. Eigenlijk is het voor iedereen nuttig, want het systeem is ook heel handig voor in je eigen schuur. Zo blijf ik lekker bezig!”