Gijs Verdick: ‘Langzaam dringt het tot me door’

Gijs Verdick is volgend jaar in het shirt van Cyclingteam Jo Piels te bewonderen. De 21-jarige coureur uit Laren maakte dit seizoen mooie stappen en verdiende een contract bij de continentale formatie. ‘Ik heb er jaren op gehoopt, maar nu wordt het werkelijkheid. Dat dringt langzaam tot me door.’  

Verdick heeft zijn ambities nooit onder stoelen of banken geschoven. Ook in februari tijdens het trainingskamp in Spanje was hij open over zijn doelstelling: dit seizoen moest het jaar van de waarheid worden. Verdick: “Volgend jaar ben ik vierdejaars beloften, daarna wordt je elite. Dan wordt het nog lastiger om de overstap te maken naar een continentale ploeg. Ik was me bewust van het feit dat het dit jaar moest gebeuren.”

Goede resultaten
Dit jaar won Verdick de Nacht van Hengelo en ook in de criteriums van Elden (2e), Didam en Goor (3e) eindigde hij op het podium. Ook eindigde hij derde in de klassieker Ronde van de Kerspelen. Hoewel hij wist dat hij ‘in de gaten werd gehouden’ door Cyclingteam Jo Piels, kwam het telefoontje toch vrij onverwachts. Vanaf dat moment ging het snel. Verdick: “Ik werd ’s middags gebeld, had dezelfde avond een gesprek en toen ik daar weg ging was het contract getekend. Daar had ik natuurlijk niet op gerekend.”

Serieuze jongen
Toekomstig ploegleider Han Vaanhold van Cyclingteam Jo Piels ziet in Verdick een serieuze coureur: “Ik volg Gijs al wat langer en heb hem ook in de koers bezig gezien. Verder ben ik dit jaar een keer een stukje met hem opgereden toen we elkaar tegen kwamen tijdens een training. Het is volgens mij een heel serieuze jongen die er echt voor wil gaan.”

Belangrijk jaar
Vaanhold legt uit wat hij van Verdick verwacht: “We kiezen bij Piels sinds een aantal jaar bewust voor derde- of vierdejaars renners. Gijs heeft bij jullie ploeg al de nodige ervaring opgedaan. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen in bijvoorbeeld de buitenlandse etappekoersen. Ik verwacht dat hij ‘ballen toont’ en er in vliegt. En als dat een keer niet lukt, dan moet hij er lering uit trekken. Hij kan bijvoorbeeld veel leren van onze wegkapitein Rens te Stroet.” Verdick zal zich in zijn eerste jaar direct moeten tonen. Vaanhold: “Het feit dat hij volgend jaar vierdejaars is houdt tegelijkertijd ook in dat hij er direct moet staan. Het wordt gelijk een belangrijk jaar.”

Goede sfeer
De vraag wat Verdick het meest gaat missen bij het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam is snel beantwoord: “De gemoedelijke sfeer. Het is altijd echt ‘jongens onder elkaar’. Buiten de koers om is het altijd gezellig, maar tijdens de koers gaat iedereen er vol voor. Bij Piels zal de focus nog meer op presteren liggen. Maar dat hoort er natuurlijk bij. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”