Drie Kanjers in de top 15 op het NK voor Elite zonder contract

Afgelopen zondag stond onder warme omstandigheden het Nederlands kampioenschap voor Elite zonder contract op het programma. Onze ploeg verscheen onder andere met oud kampioen Mark Schreurs aan de start en dus was de moraal hoog om de trui mee terug naar Aalten te brengen! Naast Mark gingen Jasper Hamelink, Jasper Plender, Jelle Johannink, Wiebe Scholten en Arjan Hofman de strijd aan. 

In Dongen was een mooie ronde van 10 kilometer uitgetekend met als scherprechter een kasseienstrook van een kleine kilometer. Deze ronde moest 17 keer afgelegd worden en in combinatie met het warme weer beloofde het een zware koers te worden. De kasseienstrook werd bijna haaks opgedraaid dus het was echt zaak om helemaal voorin op te draaien om niet achter de breuken in het peloton te zitten. Zoals vaak met het NK was het in het begin van de koers vooral veel demarreren en weer stilvallen waardoor er niet echt een groep van betekenis weg kon rijden. Even na half koers reed er wel 20 man weg met daarin voor ons Jasper P. en Jelle, voor ons een goede situatie met de snelle benen van Jelle voorin maar een aantal andere ploegen dachten hier anders over en het gat werd gedicht door onder andere schaatser Sven Kramer.

Na deze poging was het spel echt op de wagen en na de strook brak de boel elke ronde in groepen uiteen. 1 moment van onoplettendheid zorgde er voor dat er een knappe groep weg kon rijden zonder Kanjer maar direct toonden Mark en Jasper H. hun waarde en wisten het gat met een grote krachtsinspanning te dichten. Helaas zat hierna voor beiden de koers erop en brak de finale aan. Op ruim 30 kilometer van de finish trok Arjan een keer door op de kasseien en hij kreeg 3 man mee. Een kilometer later was het Wiebe die slim meesloop met een groepje en zo had onze ploeg 2 renners in de kopgroep van 11. Een ideale situatie zou je denken maar helaas bleef de demarrage van onder andere de latere winnaar Robin Lowik (IJsselstreek) onbeantwoord en waren de 2 op achtervolgen aangewezen. Helaas kon de scheve situatie niet meer recht gezet worden en restte er niet meer dan een 7e en 8e plek voor respectievelijk Wiebe en Arjan. Erg zonde na een goede koers maar in de finale was het tactisch plan niet goed op orde waardoor het gewenste resultaat niet behaald kon worden, een belangrijk leermoment voor onze mannen!

In de sprint van het overgebleven pelotonnetje kwam Jelle nog overtuigend als eerste over de finish wat resulteerde in een 15e plaats. Ook Jasper P. kwam in 1 van deze groepen binnen.