Dookola Mazowsza door de ogen van ploegleider Han Vaanhold

Afgelopen week stond voor 7 Kanjers een mooie buitenlandse koers op het programma. Onze ploeg reisde met Jelle, Jesse, Jentje, Sam, Wiebe, Bastiaan en Arjan af naar Polen om de Dookola Mazowsza te rijden, een meerdaagse wedstrijd op UCI 2.2 niveau. Gerrit Leferink, Adjo Verdick en Han Vaanhold vormden samen het begeleidingstrio zodat het aan de renners niks zou ontbreken deze week. Onderstaand een verslagje van de koers, op een iets andere manier dan u van ons gewend bent. Ploegleider Han zorgt er elke dag na de koers voor dat het thuisfront up to date blijft doormiddel van een verslagje, deze verslagen hebben we samengevoegd:

Proloog:

De proloog bestond uit een soort lusje over het parkeerterrein van de welbekende paardenrenbaan van Warschau. Om de 30 seconden gingen de renners van start voor een proloog van 2,4 kilometer. Geen echte uitschieters vandaag met Jelle op een 17e plaats en Wiebe 22e. De rest van de Kanjers was in de middenmoot terug te vinden.

Etappe 1:

160 km. We hadden onnoemelijk veel pech: Jentje gevallen, behoorlijk wat schaafwonden. We konden hem gelukkig met de nodige inspanningen terug krijgen. Daarna: Wiebe lek net op het moment dat het peloton in 4 groepen uit elkaar valt. Kut dus. We krijgen Wiebe terug in de vierde groep, verder niet helaas. Gevolg ook nog: boete voor Han en Wiebe. Daarna, Hoffie zit in de kopgroep, worden we teruggeroepen naar het peloton. Jelle heeft een breuk in zijn rechtercrank, krijgt een andere fiets en komt gelukkig terug in het peloton. Pffff. Wiebe overigens in de beginfase punten behaald in de supersprints onderweg, daarin staat hij gedeeltelijk eerste. Levert een trui op, gaan we morgen vol voor. Uiteindelijk een massasprint, Jelle 19, voorbereiding prima, uitslag ietwat minder. Intenties goed. Morgen er weer volle bak tegenaan, hopelijk dan met wat meer geluk.

Etappe 2:
Vandaag 160 km, op fiets naartoe en op fiets terug maakt 200 km!
Wiebe had z’n zinnen gezet op de sprinttrui na z’n klotenpech van gisteren. Maar wat gebeurde er…….na 5 km lek en de eerste sprint lag op 10 km. Helaas dus. Maar niet getreurd: Wiebe demarreerde en kreeg een Est met zich mee. Al gauw hadden ze bijna 2 min te pakken mede door goed afstopwerk van de overige Kanjers. Wiebe wist de nog 2 resterende sprints te winnen waardoor hij de sprinttrui naar zich toe trok. Op een gegeven moment reden 17 man weg uit het peloton en sloten aan bij Wiebe en z’n compaan. Helaas geen Kanjer erbij, onbegrijpelijk, niet conform de afspraak. Geen wind, geen bergen en toch niet mee. Koers captain Arjan Hofman sommeerde zijn Kanjers naar voren en gezamenlijk reden ze het gat van 45 seconden dicht. Pluspunt maar mag niet weer gebeuren. In onze nabespreking zullen we uiteraard positief de koers evalueren. De koers draaide wederom uit op een massasprint waarin Jelle 12 en Arjan 16 werd. De andere Kanjers zaten ook in het peloton. Morgen de laatste etappe over 165 km. Wiebe moet aan de bak, er zijn maar liefst 10 sprints onderweg. Wij, Kanjers, zullen met hand en tand de trui verdedigen.

Maar…….het wordt “afzien”.

Etappe 3:
De laatste etappe in Dookola Maszowska werd nog redelijk op zijn kop gezet. Eindelijk wind waardoor er waaiers opgezet werden. Voor ons was het in ieder geval zaak de puntentrui van Wiebe te verdedigen hetgeen gelukt is. Een eerste grote waaier van 27 ontstond al na 15 km onder aanvoering van CCC en Elkov. Helaas maar 2 Kanjers erbij of…….Yes, 2 Kanjers erbij: Wiebe Scholten en Sam Gademan. De groep werd nooit meer teruggepakt. Wiebe bleef puntjes verzamelen, zijn trui werd zo veilig gesteld. In de finale probeerden zowel Sam als Wiebe nog een slag te slaan maar een sprint bleek onvermijdelijk. Sam werd knap achtste en 16e in het eindklassement. Tevens een prima zevende plaats in het jongerenklassement. Wiebe won zoals gezegd het puntenklassement. Sensa werd in het dagklassement vijfde en in het totaal ploegenklassement knap zesde.
Al met al een aantal prima dagen in Polen waarbij met name onze beloften weer de nodige koerservaring hebben opgedaan en onze 3 elite renners een welkome aanvulling waren op ons jonge team.
Een trui meenemen uit een etappekoers is altijd mooi, kunnen we hopelijk volgend jaar weer terugkomen.