Actieve Kweldam in PWZ, Stronks van voren in Schermer

Het afgelopen weekend stonden er twee vrije klassiekers op het programma. Zaterdag liet Nick Kweldam zijn gezicht regelmatig van voren zien in de PWZ Zuidenveldtour. Hij werd uiteindelijk 26e. Zondag reed de ploeg in de breedte sterk in de Molenomloop van de Schermer en was Ivo Stronks in een massasprint onze beste renner op de 22e plaats.

Twee dagen koers dit weekend, maar qua weersomstandigheden leek het een wereld van verschil. Zaterdag was het nog erg nat en stond er een flinke wind in Drenthe. Goed van voren zitten was het advies van ploegleider René Gildhuis. Nick Kweldam verstond dat het beste en na 15 kilometer koers was hij onderdeel van een kopgroep van vijf man. Op de kasseienstrook na ruim 25 kilometer sloten daar nog eens vijf man bij aan. Onder aanvoering van de NWVG bleef het gat echter slechts een minuut.

Na de tweede kasseienstrook op ruim 70 kilometer werd het peloton in verschillende groepen verdeeld. Een groep van 25 man reed hier naar de kopgroep toe. Bor Houwers was de enige renner van onze ploeg die nog in de groep daarachter zat. In de voorste groep waren er regelmatig demarrages, waarvan Nick een aantal keer meesprong. Door de vele aanvallen kon hij echter niet overal op reageren en toen de beslissende groep wegreed, zat hij er niet bij. De samenwerking in zijn groep was volledig weg en ook deze groep viel uiteen in meerdere groepen.

Een 26e plaats was het hoogst haalbare, maar Nick kijkt tevreden terug op een wedstrijd vol in de aanval. Bor Houwers werd uiteindelijk 48e. Slechts 60 renners wisten de koers uit te rijden.

Molenomloop van de Schermer

Een dag later stonden zes van onze renners aan de start van de Molenomloop van de Schermer. Het parcours van deze klassieker leent zich perfect voor een waaierklassieker, dus onze renners stonden bij start van voren opgesteld. De wind, met bijbehorende waaiers, bleef echter uit. Hierdoor werd het in het peloton dringen op voorin te zitten. Dit werd Felix Wolbert fataal, hij belande in de berm en moest even later met materiaalpech het peloton laten gaan.

Na 60 kilometer brak het peloton door een valpartij en het harde kopwerk van de Metec-ploeg. John van Lochem belande in de tweede groep, de overige renners in de derde groep. Na ruim 110 kilometer kwamen de drie groepen echter weer bijeen. Een massasprint bleek onvermijdbaar. In deze sprint werd Ivo Stronks namens onze ploeg 22e. John van Lochem reed zijn eerste klassieker netjes uit en werd 61e, Simon Bargeman 63e en Mark Olieman 74e.

We bedanken de begeleiding weer voor hun inzet in dit weekend!